Kommune må betale erstatning tilbage

Først konfiskerede Vejle Kommune erstatning for kritisk sygdom fra alvorligt syg. Så ankede 3F sagen. Nu beklager kommunen og leverer erstatningen tilbage.

Vejle Kommune konfiskerede det meste af den erstatning Hans Jensen Givskud fik efter en livstruende hjerneblødning. Nu betaler kommunen den tilbage. (Foto: Niels Aage Skovbo.)Vejle Kommune konfiskerede det meste af den erstatning Hans Jensen Givskud fik efter en livstruende hjerneblødning. Nu betaler kommunen den tilbage. (Foto: Niels Aage Skovbo.)

Vejle Kommune har nu ændret afgørelsen i en sag, hvor de sidste år konfiskerede erstatningen for kritisk sygdom fra Hans Jensen, Givskud, efter han var blevet ramt af en livstruende blodprop i hjernen.

3F Kongedalen ankede sagen. Kommunen har nu besluttet, at de alligevel ikke vil tage 40.000 kroner af hans erstatning. Samtidig beklager kommunen, fremgår det af afgørelsen.

Har ikke tilgivet

- Dejligt, at det nytter at protestere, siger Hans Jensen, der blev så hårdt ramt, at han ikke helt har tilgivet kommunen.

- Jeg var nede at ligge efter blodproppen. Da kommunen tog min erstatning, røg jeg helt ned og måtte låne mig frem. Men det her retter lidt op på det hele, siger Hans Jensen, der var på kontanthjælp.


3F glad for afgørelsen

Det var socialrådgiver i 3F Hans Damkjær, der ankede sagen til Beskæftigelsesankenævnet. Han er meget tilfreds med, at kommunen nu har ændret afgørelsen.

- Kontanthjælpsmodtagere skal ikke stilles dårligere end andre ved alvorlig sygdom, siger han.

Han pointerer, at der ikke er garanti for, at andre kommuner vil fortolke loven rigtigt, ligesom Vejle Kommune nu har gjort.

- Der er brug for, at loven ændres. Så det udtrykkeligt står, at man ikke må modregne erstatning for kritisk sygdom i kontanthjælpen, siger Hans Damkjær.


En enkel lovændring

Han peger på, at det kan gøres enkelt: ved at lave en tilføjelse i aktivlovens paragraf 14, hvor der er nævnt, hvilke formuer der skal ses bort fra.

Han opfordrer andre, der har mistet deres erstatning for kritisk sygdom på samme måde til at kontakte fagforeningen, så der kan rettes kontakt til kommuner, der har fortolket loven forkert.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdsmarkedschef i Vejle Kommune Michael Petterson.