Arbejdstilsynet stopper polakker i faldrisiko

Polske bygningsarbejdere udsatte sig for fald over fem etager under renoveringsarbejde i ældre beboelsesejendom. Desværre ikke usædvanligt, siger Arbejdstilsynet.

Ejendommen Smallegade 20B på Frederiksberg, hvor 16 polske bygningsarbejdere har været beskæftiget under livsfarlige forhold. (Foto: Harry Nielsen)Ejendommen Smallegade 20B på Frederiksberg, hvor 16 polske bygningsarbejdere har været beskæftiget under livsfarlige forhold. (Foto: Harry Nielsen)

Arbejdstilsynet i København stoppede onsdag formiddag arbejdet med en større ejendomsrenovering i en ældre beboelsesejendom på Frederiksberg, hvor 16 polske bygningsarbejdere var i overhængende fare for nedstyrtning.

- Der var ikke så meget at rafle om. Vi nedlagde på stedet forbud mod fortsat arbejde i hele bygningen. Der var fjernet en bagtrappe, så der var frit fald fra 5. sal til kælderen, oplyser Henning Mortensen, tilsynsførende i Arbejdstilsynet.

- Derudover var der ikke faldsikring fra hanebåndsloftet, hvorfra man kunne falde direkte til den underliggende etage. På første etage var der brækket et gulv op, så man kunne falde igennem, og endelig var der fra et stillads risiko for at falde ind i bygningen, hvor der var hul igennem imellem etagerne og dermed risiko for fald over flere etager

Der var frokost, da Arbejdstilsynet besøgte byggepladsen. Det betyder, at ingen så at sige er blevet taget på fersk gerning. Derfor bliver forbudet ikke fulgt op af retslig tiltale.

Forholdene ikke enestående

Det er Investeringsselskabet 1.10.2006 ved Per Jørgensen, der ejer ejendommen og er bygherre.

Han var til stede på byggepladsen, og kunne oplyse, at de 16 polske arbejdere er ansat i et polsk firma, som han har indgået en entreprisekontrakt med.

Arbejdstilsynet har derfor skrevet til firmaadressen i Polen med information om, at der er nedlagt forbud mod alt arbejde bortset fra nødvendigt arbejde med at etablere lovpligtig faldsikring.

Arbejdstilsynet udleverede en række sikkerhedsvejledninger på polsk til arbejderne på byggepladsen.

- Det er en stor hjælp, at vi har fået udarbejdet diverse relevante vejledninger og meddelelser om sikkerhedsforhold og arbejdets udførelse på indtil flere sprog, blandt andet polsk. Det betyder, at ingen efterfølgende kan påstå, at de ikke har forstået budskabet eller ikke kender reglerne, siger han.

Arbejdstilsynet vil i løbet af et par dage vende tilbage til byggepladsen for at kontrollere, at sikkerhedsforholdene er bragt i orden.

Arbejdstilsynets aktion kommer i øvrigt stort set samtidig med BAT-kartellets offentliggørelse af en undersøgelse, som konkluderer, at udenlandske bygningsarbejdere lever livet farligt på danske byggepladser.

Henning Mortensen understreger da også, at selv om forholdene i den konkrete sag var rystende, så er de ikke enestående.

- Vi ser noget tilsvarende om ikke hver dag så meget tit, siger han.

Heller ingen velfærdsforhold

Det var Bo Rosschou, næstformand i Malernes Fagforening i Storkøbenhavn, der forleden under opsøgende arbejde opdagede de livsfarlige forhold og kontaktede Arbejdstilsynet.

- Det var rent kaos med store huller i etageadskillelserne og med risiko for fald fra stor højde. Arbejdet var decideret livsfarligt, og det er positivt, at Arbejdstilsynet prioriterede et hurtigt indgreb.

Byggepladsen var i øvrigt heller ikke forsynet med de skur- og velfærdsforanstaltninger, som dansk lovgivning kræver.

Omgåelse af Østaftalen

Malernes Fagforening har krævet overenskomst med Investeringsselskabet 1.10.2006, der betragtes som polakkernes reelle arbejdsgiver.

Bo Rosschou oplyser, at han har talt med 12 af de 16 polakker. Ingen af dem kunne huske, hvad de får i løn, og ingen kendte navnet på det firma, de arbejder for. De henviste i stedet til Per Jørgensen.

- Så det ligner endnu et eksempel på en fiktiv udstationering for at omgå reglerne i Østaftalen om, at arbejdet for en dansk arbejdsgiver skal ske på overenskomstmæssige vilkår. Derfor har vi krævet overenskomst med investeringsselskabet, som imidlertid afviser. Derfor er byggepladsen fra dags dato blokeret, og der vil blive taget initiativ til sympatikonflikt, siger Bo Rosschou.

Malernes Fagforening har anmeldt investeringsselskabet til politi og Skat for overtrædelse af udlændingeloven.