Landmænd fusker med uddannelse af øst-praktikanter
I 12 ud af 15 tilfælde var der alvorlige problemer med uddannelsen af praktikanter fra Østeuropa, da et fagligt udvalg var på tilsyn på danske gårde og gartnerier.
- Praktikordningen er præget af fup og plat. I de fleste tilfælde har de udenlandske elevers praktikophold i Danmark intet med uddannelse at gøre. Det er ren og skær udnyttelse af billig arbejdskraft, siger uddannelseskonsulent i 3F Kim Olsen. (Arkivfoto.) En kvægbonde uden landmandsuddannelse underviser to udenlandske praktikanter. En gartneriejer kender intet til sine fire-fem litauiske praktikanters eventuelle erhvervsskole. Og en anden gartneriejer lægger ikke skjul på, at formålet med at have to ukrainere i praktik er deres arbejdskraft.
Sådan så forholdene ud, da Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug var på tilsyn på gårde og gartnerier rundt om i Danmark i 2005.
I hele 12 ud af 15 tilfælde levede udlændingens praktikophold ikke op til kravet om, at opholdet skal have en uddannelsesmæssig værdi - selvom formålet med elevordningen netop er, at unge udlændinge skal i praktik i Danmark for at blive bedre landmænd eller gartnere.
Det viser tilsynsrapporter, som Nyhedsbrevet 3F har fået indsigt i.
- Praktikordningen er præget af fup og plat. I de fleste tilfælde har de udenlandske elevers praktikophold i Danmark intet med uddannelse at gøre. Det er ren og skær udnyttelse af billig arbejdskraft, siger Kim Olsen, uddannelseskonsulent i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.
Billig arbejdskraft
Uddannelseskonsulenten var selv med på kontrolbesøg hos en kvægbonde i Ringsted, der havde en ukrainer og en litauer i praktik. Vurderingen lød:
"Der er ingen med landbrugsuddannelse på ejendommen, og der har aldrig været danske elever. Ejeren aner intet om deres skoleuddannelse. Praktikken virker ikke formålstjenlig".
Læring prægede heller ikke to ukrainske elevers arbejde hos en væksthusgartner i Brenderup på Vestfyn:
"Praktikanterne oplyste, at de rejste rundt i Vesteuropa for at tage arbejde som uddannelsespraktikanter. Praktikken virker ikke formålstjenlig", hedder det i rapporten for kontrolbesøget.
Der var heller ikke meget uddannelse at hente for 11 praktikanter hos de seks forskellige landmænd og gartneriejere, som uddannelsesudvalget besøgte i april 2005:
"Uddannelsessigtet med praktikken er generelt uacceptabelt ringe - de unge er her for at være billig arbejdskraft og ikke for at lære. De fleste steder bruger slet ikke danske elever, og kendskabet til landbrugsuddannelsen på teknisk skole virker dårligt", lød konklusionen.
Hemmelige tilsynsrapporter
Nyhedsbrevet 3F har forsøgt at finde ud, om forholdene har ændret sig for de udenlandske praktikanter på danske gårde og gartnerier siden 2005. Men forgæves.
For LandboUngdom - der har mange yngre landmænd som medlemmer - vil ikke vise offentligheden de tilsynsrapporter, som deres konsulenter laver for Praktikudvalget. Landbruget styrer selv suverænt Praktikudvalget, som består af Landboforeningerne, Dansk Familielandbrug, Danske Landbrugsskoler og LandboUngdom.
- Der findes et register, men tilsynsrapporterne er ikke noget, vi vil offentliggøre. Mit indtryk er, at ordningen med udenlandske praktikanter fungerer fint. I de få tilfælde, hvor der er noget galt, har vi et ret godt system til at fange fejlene, siger Steffen Damsgaard, formand for LandboUngdom og medlem af Praktikudvalget, til Nyhedsbrevet 3F.
Fusk og svindel boomer
Danske landmænd og gartneriejere er aldrig blevet taget i så meget fusk og svindel over for deres udenlandske praktikanter som netop nu. Hver eneste uge får Fagforbundet 3F en ny faglig sag, hvor en eller flere udenlandske praktikanter er blevet snydt for tusindvis af kroner.
LandboUngdom har mulighed for at fratage de lokale landmænd deres godkendelse som praktikplads. Men det sker næsten aldrig ifølge Udlændingeservice, som giver arbejds- og opholdstilladelser til udenlandske praktikanter efter anbefalinger fra Dansk Landbrug.
- Udlændingeservice modtager sjældent oplysninger fra landbruget om, at man har inddraget en praktikpladsgodkendelse, siger Inge Bruhn Thomsen, direktør for center for Job & Visit i Udlændingeservice, til Nyhedsbrevet 3F.
Udlændingeservice får ikke tilsynsrapporter
Nyhedsbrevet 3F har også forsøgt at få indsigt i landbrugets tilsynsrapporter via Udlændingeservice. Men forgæves.
- Udlændingeservice modtager ikke rapporterne, siger Merete Pårensgaard, kontorchef for Au Pair- og Praktikantkontoret i Udlændingeservice, til Nyhedsbrevet 3F.
Ifølge Dansk Landbrugsrådgivnings hjemmeside er Dansk Landbrug ellers forpligtiget til at sende en kopi af tilsynsrapporten til Udlændingeservice.
Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug, tilsynsrapport 2005.
Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug, tilsynsrapport 2005.