Mellemhandlere malker øst-praktikanter
Fattige ukrainere betaler op til 19.000 kroner til agenter, der laver praktikaftaler med landmænd i Danmark. Dansk Landbrug er en af de største forhandlere af ukrainske elever.
Den ukrainske mellemhandler Maxim Nikanov kræver ifølge ham selv op til knap 9.000 kroner af hver af de studerende, som vil i landbrugspraktik i Danmark.
(Foto: Morten Halskov) Det skulle egentlig være et tilbud til unge udlændinge om at komme til Danmark for at blive bedre landmænd. Men i stedet er ordningen med landbrugspraktikanter endt som et system, hvor de fremmede må betale i tusindvis af kroner til mellemmænd for blot at få en aftale om praktikplads på en gård i Danmark.
Den 23-årige ukrainer Denis måtte således slippe, hvad der svarer til knap 19.000 kroner for kontakten til en svinebonde på Vestfyn samt hjælp med visumpapirerne.
- Det er rigtig mange penge. Min ukrainske formidler sagde, at det var normalprisen. Men det er ikke en fair pris, og jeg vil aldrig betale så mange penge igen, siger Denis til Nyhedsbrevet 3F.
20.000 kroner for fire måneder
Derudover måtte Denis selv punge ud med næsten 1.000 kroner for en busbillet til Danmark samt 600 kroner for et visum.
En almindelig landarbejder i Ukraine tjente i maj i år i gennemsnit 750 danske kroner. Om måneden.
Denis knoklede i to år med køer på en gård i Ukraine for at spare penge op til at komme i landbrugspraktik i Danmark. Men sliddet rakte ikke. Hans far, som er forretningsmand, måtte betale en stor del af opholdet.
- Det her er en stor forretning for formidleren. Han sender 20-25 praktikanter af sted om året og tjener omkring 375.000 kroner, siger Denis.
I virkeligheden hedder den unge ukrainer ikke Denis. Men han vil ikke stå frem med sit rigtige navn. Eller fotograferes. Han frygter, at hans nuværende nordjyske praktikvært fyrer ham. Ligesom den fynske svinebonde, der ikke havde mere end fire måneders arbejde til Denis, selvom de havde lavet en praktikaftale på et halvt år.
Dansk landbrug fører an
En af de absolut største forhandlere af de hen ved 2.000 ukrainske praktikanter, som i år kommer her til landet, er dansk landbrug. Formidlingen sker gennem selskabet Travel to Farm, som Dansk Landbrug, Danske Landbrugsskoler, LandboUngdom og Landbrugsraadet står bag.
Formidlingen foregår blandt andet via mellemhandleren Maxim Nikanov fra hans lille kælderkontor i Ukraines hovedstad Kiev. Prisen for praktikanterne kan løbe op i knap 9.000 kroner hos ham.
- Vi har ansvar for at lave interview med praktikanterne og skaffe de rigtige. Vi sørger også for forsikring og køber billet, siger Maxim Nikanov til Nyhedsbrevet 3F
Synes du, det er en fair pris?
- Det er meget billigt for de studerende. Det er en minimumspris. Du kan ikke tage til Danmark uden et visum til 750 kroner og et års sygeforsikring til 1.500 kroner. Vi tjener selv mellem 1.100 og 2.200 kroner på en praktikant, siger Maxim Nikanov.
Sælger fupforsikringer til studerende
Sygeforsikringen til 1.500 kroner for et år er nytteløs, da eleverne får et gult sygesikringsbevis efter få uger i Danmark.
Maxim Nikanov finder stolt et forretningskort med navnet på en ansat hos Travel to Farm frem. Men den ukrainske agent nægter at fortælle, hvor meget dansk landbrugs formidlingsselskab tjener på en handel med en praktikant.
Ifølge Travel to Farms hjemmeside kræver bureauet 2.500 kroner for hver eneste udenlandske praktikant, som de sender i praktik på en gård i Danmark i mindst fire en halv måned. Derudover forlanger Travel to Farm 3.000 kroner fra de danske landmænd, som bruger udenlandske elever.
Krav om stop for handel
Flere nuværende og tidligere ukrainske landbrugspraktikanter fortæller til Nyhedsbrevet 3F, at de hver har betalt mellem 7.500 og knap 12.000 kroner til en mellemhandler for kontakten med en dansk landmand.
Og nu kræver det ukrainske landarbejderforbund, at formidlingssystemet bliver lavet om, så landets unge ikke skal betale tusindvis af kroner for et telefonopkald til en dansk landmand.
- Det burde være kriminelt at kræve så mange penge fra de studerende. Disse agenter laver en rigtig god forretning på vores fattige studerende, selvom agenterne næsten ikke laver noget for pengene. Det er ikke nødvendigt med en mellemmand, siger Volodymyr Chepur, formand for Landarbejderforbundet i Ukraine, til Nyhedsbrevet 3F.
Landbruget vil se på samarbejde
Mellemhandleren Maxim Nikanov står ikke på Travel to Farms offentlige liste over samarbejdspartnere i Ukraine. Men Anne Erbs, programkoordinator i dansk landbrugs formidlingsbureau, bekræfter, at bureauet har startet et samarbejde med den ukrainske forhandler. Hun ønsker dog ikke at udtale sig i sagen.
Det gør viceformanden i Dansk Landbrug til gengæld.
- Ingen skal bondefange udenlandske praktikanter. Jeg vil undersøge sagen nærmere, siger Gert Karkov til Nyhedsbrevet 3F.
Denis' rigtige navn er redaktionen bekendt.