Mærsk bliver i Burma trods protester
Kun en international boykot kan få A.P Møller-Mærsk til at stoppe sejlads til og fra Burma, lyder rederiets svar til de organisationer, der kritiserer selskabet for at støtte det blodige regime.
- Hvis man fra verdenssamfundets side mener, at boykot af transporter er gavnlig, så gør man vel noget ved det, og vi vil naturligvis efterleve sådanne beslutninger også her, forklarer Senior Vice President Jette Clausen. (Arkivfoto.) Hård kritik af A. P. Møller-Mærsk fra en britisk og dansk Burma-komité berører ikke den danske rederikoncern. Maersk Line har fortsat ingen planer om at stoppe sit engagement i Myanmar - også kaldet Burma - der lige nu hærges af overgreb mod fredelige demonstranter.
- Som global transportør sejler vi principielt med al lovlig last til og fra lovlige områder, lyder svaret fra Senior Vice President Jette Clausen til Nyhedsbrevet 3F.
Hun pointerer dog, at Maersk Line vil rette sig efter en eventuel international boykot af landet.
Vil rette sig efter boykot
- Hvis man fra verdenssamfundets side mener, at boykot af transporter er gavnlig, så gør man vel noget ved det, og vi vil naturligvis efterleve sådanne beslutninger også her, forklarer Jette Clausen
Den britiske ngo, Burma Campaign, beskyldte torsdag Mærsk for at have blod på hænderne via selskabets aktiviteter i Burma. Maersk Line har en aftale med en lokal agent, der repræsenterer selskabet i Burma.
Det er langt fra første gang, A.P. Møller-Mærsks aktiviteter i den tredje verden anses for kontroversielle. Selskabet måtte i 1980'erne tage imod skarp kritik fra datidens Sydafrika-komitéer, fordi selskabet sejlede med olie til apartheid-regimet i Sydafrika.
Danske firmaer trækker sig
Andre danske firmaer er mere berørte af militærregimets angreb på demonstranter i Burma. Blandt andre rejsebureauerne Hannibal og Marco Polo Tours.
- Vi har aflyst ture til Burma i november og januar, og jeg tvivler på, at vi genoptager rejserne. Vi har aldrig støttet regimet, men når der sker ting som dem, vi ser nu, er det svært at blive ved med at tage dertil, siger Henrik Særmark-Thomsen, pressetalsmand for Hannibal & Marco Polo Tours.
To danske trægrossistfirmaer, Dalhoff Larsen & Hornemann (DLH) og International Finérhandel, er blandt dem, der overvejer situationen lige nu.
- Vi vil bestemt tage op i bestyrelsen, om vi skal revidere vores holdninger til træ fra Burma. Det, der sker, gør bestemt indtryk, siger Jesper Hansen, administrerende direktør i International Finérhandel til Nyhedsbrevet 3F.