Klapjagt på multinationale i Burma

Presset stiger på de multinationale selskaber, der er i Burma, deriblandt danske Mærsk. Ny gabestok på vej fra den globale fagbevægelse, og 3F bakker op.

Sidste uges demonstrationer mod militærregimet i Burma følges nu op af et pres på de multinationale selskaber, der befinder sig i landet. (Foto: Scanpix.)Sidste uges demonstrationer mod militærregimet i Burma følges nu op af et pres på de multinationale selskaber, der befinder sig i landet. (Foto: Scanpix.)

De multinationale selskaber, der befinder sig i Burma, vil komme under hidtil ukendt pres for at trække sig ud.

Den udmelding kommer nu fra den globale sammenslutning af fagforbund, ITUC, der repræsenterer 168 millioner arbejdere.

Forbundet annoncerer en nådesløs jagt på selskaber, der opererer i Myanmar - også kendt som Burma. En del af kampagnen vil være en offentlig gabestok over firmaer, der er i Burma.

ITUC er lige nu ved at skrive breve til hundredvis af selskaber, der er aktive i det urolige land. Det betyder, at danske A.P. Møller-Mærsk formentlig vil modtage et brev i nærmeste fremtid.

- Intet firma kan hævde at have rene hænder, hvis det har forretning i Burma, da generalerne tager deres bid af hver eneste handel, siger ITUC's generalsekretær Guy Ryder.

3F bakker op om krav

3F bakker op om aktionen:

- Det kan godt være, at det er lovligt at handle med Burma, men de danske virksomheder, der opererer i landet, bør trække sig ud øjeblikkeligt. De støtter et diktatur, og det er uacceptabelt, siger 3F's næstformand Steen Andersen til Nyhedsbrevet 3F.

Burmas økonomi er baseret på hård undertrykkelse af arbejderne, inklusiv slavearbejde. EU besluttede onsdag at stramme sanktionerne mod landet. Ifølge Reuters overvejer EU forbud mod handel med tømmer, ædelstene og metaller.

Selskaber under massivt pres

- Vi har i adskillige år opfordret selskaber til at trække deres investeringer ud, og de, der har nægtet, vil nu blive udstillet til hård offentlig fordømmelse for effektivt at støtte et hensynsløst, korrupt og blodigt diktatur, siger Guy Ryder.

ITUC nævner i en pressemeddelelse Caterpillar, China National Petroleum, Siemens og Hyundai som selskaber, der vil kunne finde vej til den sorte liste.

- Firmaer, der tror, de kan fortsætte med at lade som om, deres forretning hjælper almindelige mennesker, tager alvorligt fejl. De vil komme under hidtil ukendt pres for at trække sig ud, siger Guy Ryder.

A.P. Møller-Mærsk meddelte i sidste uge, at selskabet agter at blive i Burma, så længe der ikke er en officiel international boykot af landet.