Politisk flertal sikrer ordblinde børn
Ordblinde børn nægtes jævnligt den rette ordblindeundervisning i skolen, men nu vil et flertal i Folketinget sikre ordblindes ret til hjælp, så de ikke længere kan lades i stikken.
En forespørgsel til partiernes uddannelsesordførere viser, at der nu er flertal i Folketinget for at stramme folkeskoleloven og sikre anstændige forhold for ordblinde skoleelever. (Tegning: Bob Katzenelson.) En forespørgsel til partiernes uddannelsesordførere viser, at der nu er flertal i Folketinget for at stramme folkeskoleloven og sikre anstændige forhold for ordblinde skoleelever, der kommer i klemme, fordi de langtfra altid modtager den undervisning, de har behov for og ret til.
- Et gennembrud af de store, siger 3F's uddannelseskonsulent på området, Kim Olsen.
Efter at Nyhedsbrevet 3F for nylig bragte endnu en sag frem om en ordblind skoleelev, der blev svigtet og ikke fik den rette ordblindeundervisning, henvendte Ordblindeforeningen i Danmark sig til uddannelsesordførerne med et ønske om at få skærpet folkeskoleloven.
Nyhedsbrevet 3F har nu kontaktet de ordførere, der endnu ikke har nået at svare Ordblindeforeningen, og det står klart, at S, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil stramme lovgivningen med et retskrav - også De Radikale og Konservative vil sikre børnenes rettigheder.
Mange får ikke undervisning
3F har igen og igen dokumenteret, at ordblinde elever langt fra altid modtager den undervisning, de har behov for, og har i årevis kæmpet for de mange ordblinde medlemmers rettigheder, understreger Kim Olsen.
- Det her viser også, at det ikke var forgæves, at vi kørte en langvarig landsretssag for ordblinde Mikkel fra Thisted, selv om vi ikke havde dommeren med os. Sagen skabte stort fokus på børnenes fortvivlede og urimelige situation. Et retskrav vil være et stort skridt fremad. Så burde det være slut med fortvivlede forældre, der løber panden mod en kommunal mur, når de kæmper for hjælp til deres ordblinde barn, siger han.
Kan nægte undervisning
Formanden for Ordblindeforeningen i Danmark, Hans-Pauli Christiansen, peger på, at som folkeskoleloven er skruet sammen i dag, kan et barn med ordblindevanskeligheder nægtes den relevante specialundervisning.
Senest har Nyhedsbrevet 3F bragt sagen om ordblinde Mathias Hansen på 16 år fra Hals i Nordjylland frem. Han fik ikke den rette ordblindeundervisning i folkeskolen på trods af, at fagfolk havde indstillet til det. Nu hænger hans mor Conny Hansen på en regning på 40.000 kroner om året til sønnens ophold på ordblindeefterskole, der skal rette op på skolens synder. Ålborg Kommune er i øjeblikket ved at undersøge sagen.
Kommunerne svigter
- Kommunerne har svigtet deres opgave, og vi ønsker at ordblinde elever får et retskrav. Sådan at skolerne skal følge indstillingerne fra fagfolkene, der udreder børnene og konstaterer ordblindevanskeligheder. Det kan for eksempel være anbefaling om særlig tilrettelagt specialundervisning. Som loven er nu, behøver skolelederen ikke at følge den faglige indstilling, og kan derfor undlade at opfylde folkeskoleloven. Det er uforståeligt og urimeligt, siger Hans-Pauli Christiansen.
Hans-Pauli Christiansen understreger, at det er hårdt tiltrængt, at Folkeskoleloven får en bestemmelse der sikrer, at den enkelte skole skal og ikke kan følge de faglige indstillinger.
- Vi oplever i stigende grad, at kommuner og skoler løber fra opgaven og overtræder folkeskoleloven, og at kommunerne bruger økonomiske argumenter - "det har vi ikke råd til" - for at undgå at hjælpe de ordblinde, siger Hans-Pauli Christiansen.