Ældre medarbejdere er mere effektive end yngre
Det er arbejdsevnen og ikke alderen, der er afgørende for, hvor længe folk bliver på arbejdsmarkedet. Ældre med god arbejdsevne er oven i købet mere effektive end deres yngre kolleger.
Medarbejdernes arbejdsevne er udtryk for balancen mellem de krav, der stilles til dem og deres resurser. Ældre med god arbejdsevne arbejder mere effektivt end deres yngre kolleger. (Foto: Colourbox) Dansk Arbejdsgiverforening og mange andre giver hele tiden efterlønnen skyld for, at ansatte forlader arbejdsmarkedet tidligt. Men i virkeligheden har arbejdsgiverne selv en betydelig del af ansvaret.
Hvis de løbende uddanner deres personale, så fortsætter de længere. De kan også med fordel tilbyde ældre mindre fysisk tungt arbejde, viser ny nordisk forskning.
Det er ikke så meget alderen, der afgør, hvornår folk holder op med at arbejde, som balancen mellem de krav, der stilles til dem og deres resurser.
Forskerne kalder det arbejdsevnen. Og det viser sig, at de ældre, der bevarer arbejdsevnen, faktisk er mere effektive end deres yngre kolleger!
Et spørgsmål om indstilling
Speciallæge Jette Nielsen fra Tølløse har i en række år forsket i ældres arbejdsformåen, og hun har et eksempel med flisemurere.
Når de kommer op i alderen, har de svært ved at holde tempoet, men nogle entreprenører beholder dem alligevel. De begår nemlig færre fejl, og så sker der ikke noget ved, at de arbejder lidt langsommere.
- Ledelsens indstilling til ældre medarbejdere har stor indflydelse på, hvornår folk går på efterløn eller pension. Hvis de mere eller mindre direkte signalerer ”Skal vi stadig trækkes med den gamle cigar”, så er der stor risiko for, at vedkommende snart stopper, fortæller Jette Nielsen.
Fysisk og mental træning
Ansatte kan også selv gøre noget for at bevare deres arbejdsevne, for eksempel ved at træne. Men det er ikke kun et spørgsmål om at træne fysikken. Der skal også sættes ind over for boglige svagheder.
Jette Nielsen råder tillidsrepræsentanter og sikkerhedsrepræsentanter til så tidligt som muligt at gribe fat i kolleger med læseproblemer, ordblindhed og den slags svagheder.
Disse medarbejdere kan i mange år klare fysisk anstrengende arbejde. Men når de kommer op i årene, så mærker de fleste, at kroppen bliver mere skrøbelig.
Hvis de forinden da har fået rettet op på deres svage punkter, så får de større muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet.
Mål din arbejdsevne
Næsten hver tredje i de nordiske lande forlader arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen.
I øjeblikket er der desværre mange ledige til at erstatte, men eksperter mener, at der om få år igen vil mangle arbejdskraft mange steder.
Derfor er forskerne optaget af aldring og arbejdsevne.
Man kan måle arbejdsevnen ved hjælp af et spørgeskema, hvor man bl.a. spørger til medarbejderens egen vurdering af arbejdsevne, sygdom og sygefravær.
Mål din egen arbejdsevne her.
En dansk undersøgelse viser desuden, at medarbejdere med lav arbejdsevne oftere bliver langtidssygemeldte eller går på førtidspension.
Se konklusioner fra de nordiske forskere her.