Vækst og dialog i Nicaragua
Faglige rettigheder og uddannelse bliver styrket gennem trepartsaftaler i Nicaragua. Samtidig boomer eksporten.
Kaffearbejdere i Nicaragua får nu mulighed for at uddanne sig inden for deres fag. (Foto: Søren Zeuth) Erhvervsliv og arbejdere oplever fremskridt i Nicaragua.
Inden for kaffesektoren er eksporten steget med ikke mindre end 25 procent. Samtidig forventer landets arbejdsgivere i eksportsektoren, at eksporten samlet stiger med 15 procent i 2011, trods den globale økonomiske krise.
Landets samlede økonomi ventes at stige med over tre procent både i 2011 og 2012 ifølge instituttet Latin America Monitor.
Nicaraguas sandinistiske regering har haft ry for en uforsonlig regeringsførelse, men det seneste år er dialogen med det private erhvervsliv styrket.
- Regeringen har valgt en strategi, der ser ud til at være ret effektiv, også for de private arbejdsgivere, der har udtalt sig meget positivt om, at sandinisterne beskytter det private initiativ, siger Jørgen Hovgaard, leder af 3F's projekter i Latinamerika.
Uddannelse kan styrke arbejdsforhold
Daniel Ortegas regering hat sat gang i et treparts-samarbejde mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere, og det har blandt andet resulteret i en række nye tekniske uddannelser inden for landbruget.
Kurserne er oprettet inden for kaffe-, banan- og tobakssektoren. Arbejderne vil blandt andet lære om arbejdsmiljø og får en certificering inden for deres fag.
- Dialogen mellem parterne bliver bygget op stille og roligt. På sigt kan uddannelserne være med til at styrke både kvaliteten af arbejdet, sikkerheden og løn- og arbejdsforhold, siger Jørgen Hovgaard.
Kurserne betales af staten og forgår blandt andet på en ny skole, der er blevet bygget uden for hovedstaden Managua.
Løfter om ret til fagforening
Der er også andre eksempler på et forbedret samarbejdsklima mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere. I de såkaldte eksportzoner er der underskrevet en trepartsaftale, der blandt andet skal sikre en lønstigning til de ansatte på fabrikkerne og retten til at organisere sig i fagforeninger. I årevis er fagligt aktive blevet forfulgt i eksportzonerne.
Arbejde i landets lufthavne er desuden blevet statsligt efter en årrække med udlicitering. Det har styrket de ansattes rettigheder.
- Det har betydet, at uformelt arbejdet er blevet formaliseret og dermed bedre beskyttet og med flere rettigheder. Det er et af vores mål i projektet, fortæller Jørgen Hovgaard.
I landbruget er det lykkedes forbundet ATC at begynde at organisere de mange løsarbejdere, der arbejder på plantagerne. Samtidig har arbejdere i udliciterede opgaver fået muligheden for at melde sig ind i fagforeningen. Endnu er de dog ikke fuldgyldige medlemmer, og de betaler heller ikke kontingent.
- Formålet er at etablere en organisering, der dækker hele branchen, så folk ikke udelukkes fra at være i fagforening, hvis de eksempelvis arbejder for et mindre firma, hvilket ikke er lovligt i dag, siger Jørgen Hovgaard.
Den styrkede organisering og den voksende eksport har dog endnu ikke givet sig udslag i højere løn i landbruget.