Mærsk udskyder fyringer af danske søfolk
Sag om Mærsk-fyringer ender nu i arbejdsretten. Men de danske søfolk beholder deres job, indtil sagen er endelig afgjort.
Sag om Mærsk-fyringer ender nu i arbejdsretten. Men de danske søfolk beholder deres job, indtil sagen er endelig afgjort. (Arkivfoto) Fyringerne af 200 danske søfolk på Maersk Line-skibe ender nu som en sag i arbejdsretten.
Rederiet anerkender ikke påstanden fra 3F og Dansk Metal om, at fyringerne er i strid med overenskomsten. Til gengæld har Mærsk besluttet, at de danske søfolk ikke bliver fyret, før retten har talt. Det er resultatet af et møde mellem parterne mandag.
- Vi var enige om at være uenige. Men vi har ikke effektueret nogle afskedigelser endnu, og det sker ikke, før der er en afklaring i denne sag, siger Henrik Sloth, underdirektør i A.P. Møller-Mærsk til Nyhedsbrevet 3F.
Storstilet spareplan
Fyringerne sker som led i en storstilet spareplan i Maersk Line, der har været i krise, siden overtagelsen af det hollandske selskab, P&O Nedlloyd i 2005.
Sagen bliver behandlet som en hastesag i arbejdsretten.
- Det er positivt, at selskabet har fulgt vores opfordring om at stille fyringerne i bero. Men problemet er langt fra løst. Vi betragter fyringerne som et overenskomststridigt kampskridt, som vi ikke kan acceptere, siger Henrik Berlau, forhandlingssekretær i 3F’s transportgruppe.
Sagen vedrører 74 af de 200 fyrede danske søfolk, der er medlemmer af Dansk Metal og 3F. Maersk Line har bebudet, at danskerne skal erstattes med udenlandske søfolk, der arbejder til en lavere løn.
De faglige organisationer indsender deres klagepunkter til arbejdsretten torsdag.