Varme fra krematorier på vej i radiatoren
Overskudsvarme fra nedkøling af røggasser i landets krematorier bliver mange steder snart bragt ud i fjernvarmenettet.
Krematoriet i Aalborg har siden 1. april været koblet til borgernes fjernvarme. Mange andre af landets 31 krematorier er på vej. (Foto: Colourbox) Aalborg gør det allerede. Og flere andre krematorier er på vej til at sende overskudsvarme ud i borgernes radiatorer.
Når et særligt filter er installeret, vil blandt andre krematorierne i Holstebro, Randers, Hillerød, Svendborg, Hjørring og Glostrup sende overskudsvarme fra nedkøling af røggasser ud i fjernvarmenettet. Og et nyt storkrematorium ved Ringsted, som bygges i 2012, bliver også koblet på fjernvarmenettet.
Det viser en rundspørge blandt landets krematorier, Nyhedsbrevet 3F har lavet.
Kan dække årsforbruget i 100 parcelhuse
Aalborg har siden 1. april været koblet til fjernvarmenettet. Silkeborg er i fuld gang, og i for eksempel Struer og Odense er man heller ikke afvisende over for tanken på sigt.
Det nye, planlagte krematorium ved Ringsted vil kunne opvarme, hvad der svarer til årsforbruget i 100 parcelhuse, oplyser ingeniør Søren Jepsen fra Damgaard Rådgivende Ingeniører A/S.
Det bygges i løbet af 2012. I årene frem lukker de øvrige i Roskilde Stift og overgår hertil.
Man varmer internt
Flere steder bruger man allerede varmen internt i de kirkelige bygninger. Eksempelvis i Nakskov og på Bispebjerg Krematorium i København. Her opvarmer man fem andre bygninger.
Flere krematorier har dog slet ikke mulighed for at koble sig til fjernvarmenettet, viser Nyhedsbrevets rundspørge. I for eksempel Kolding og Gentofte ligger det for langt væk, til at det fysisk kan lade sig gøre eller betale sig. Andre krematorier er for umoderne eller har ikke råd til nyinvesteringerne. Nogle står desuden over for at skulle lukke.
Der findes p.t. 31 krematorier i Danmark.