Ansatte skal flytte lig mod deres vilje
Et kun 13 år gammelt lig skal flyttes fra Roskilde til Gentofte. En krænkelse af gravfreden og for stor en belastning for de ansatte, mener sikkerhedsrepræsentant og Kirkegårdslederforeningen.
Såvel de ansatte som Kirkegårdslederne protesterer over, at Roskilde Stift har sagt ja til flytning af et 13 år gammelt lig. (Arkivfoto: Kennet Havgaard) Et lig, der har ligget 13 år i lerholdig jord på Roskilde Kirkegård, skal efter de pårørendes ønske graves op og flyttes 40 km til et familiegravsted i Gentofte.
På trods af en gravfred på 20 år - og nogle steder 30 - har Roskilde Stift foreløbig givet tilladelse, men det sker under skarpe protester fra de ansatte og Kirkegårdslederforeningen.
Sikkerhedsrepræsentanten på Roskilde Kirkegård, 3F'er Ulla Elsted Jensen, er ikke glad for, at hendes kolleger skal i gang med en sådan opgave.
Skal beskytte gravfreden
- Rent etisk er det vores opgave at sørge for, at der er fred om den afdøde. Den vil blive brudt her. Og så er der den psykiske påvirkning af graverne, der skal forestå arbejdet. Jeg kan ikke lide tanken om, at man skal presse nogen. Arbejdsmiljøet må veje tungere, lyder det fra Ulla Elsted Jensen
- Vi har en fredningstid på 20 år for at beskytte gravfreden. Den bør respekteres, medmindre der er væsentligt mere tungtvejende årsager end dem, vi er blevet præsenteret for i den her sag. Det er ikke etisk korrekt at foretage denne flytning, lyder det fra Klaus Frederiksen, formand for Foreningen af Danske Kirkegårdsledere.
Fejlbegravelse
Ifølge Kirkeministeriets bekendtgørelse er det kun ved direkte fejlbegravelse, eller hvis flygtninge dør her i Danmark, og de efterladte senere vender tilbage til hjemlandet, at lig flyttes, før gravfreden er udløbet.
I det konkrete tilfælde er hustru nummer to til den begravede nu også afgået ved døden. Derfor vil de efterladte gerne have alle samlet på et gammelt familiegravested i Gentofte. Og Roskilde Stift mener derfor, de følger reglerne om fejlbegravelse.
- Der er helt klare retningslinjer for, hvornår en flytning kan finde sted, og det gælder blandt andet, hvis der er sket en fejlbegravelse. Det mener de pårørende i den pågældende sag, at der er, fordi afdødes ønsker om at blive begravet på familiegravstedet i Gentofte i sin tid ikke oprindeligt blev efterlevet. Vi har fået oplysninger, som bestyrker, at der foreligger denne fejl, og det er på den baggrund, at vi har givet den foreløbige tilladelse, siger Helle Saxil, stiftskontorchef ved Roskilde Stift.
Bange for præcedens
Kirkegårdsledernes formand mener dog ikke, at familiens ønske om at samle de afdøde ét sted kan begrunde opgravning af det pågældende lig.
- Vi forsøger også at beskytte vores personale. Det kan være et meget ubehageligt syn for de ansatte at grave et lig op. Man aner faktisk ikke, hvad man graver ned til - i hvilken tilstand liget er. Og lugten er ulidelig. Vi er ikke nødsaget til at løbe nogen som helst risiko, blot fordi en familie nu skal samles og ikke ønsker at køre ekstra 40 km i bil, lyder det fra Klaus Frederiksen.
3F-sikkerhedsrepræsentant Ulla Elsted Jensen er også er bange for, at sagen vil danne præcedens.
- Der skal nogle meget tungtvejende grunde til, at man giver dispensation, før de 20 år er gået. Hvis der siges ja her, hvad vil vi så ikke blive præsenteret for senere hen?
Venter på Arbejdstilsynet
I Roskilde Stift afviser man, at den aktuelle sag danner præcedens.
- Jeg er overhovedet ikke nervøs for, at praksis skrider. Den her sag er så speciel og usædvanlig, og det er i forvejen ikke sager, vi får ind i hobetal. For man sætter generelt gravfreden meget højt. Selvfølgelig bør man være lydhør over for dem, der måske direkte ikke vil foretage opgaven. Men når man arbejder på en kirkegård, bør man på den anden side også gøre sig klart, at der kan være ret ubehagelige opgaver, siger Helle Saxil.
Kunne man ikke blot vente de syv år, til gravfreden er udløbet?
- Det kan man godt, men familien vil gerne have rettet op på fejlen nu, siger Helle Saxil.
Stiftet venter nu på høringsskrifter fra blandt andre Arbejdstilsynet, inden den endelige godkendelse gives.
Særlig arbejdsvurdering
Arbejdstilsynet kan hverken tillade eller forbyde den konkrete flytning, men er alene blevet bedt om at give en vejledende udtalelse om, hvordan arbejdsgiveren bør håndtere flytningen, oplyser tilsynschef hos Tilsynscenter 2, Jens Lauritsen.
- Vi kan sige, at det er en meget uvant og ekstraordinær opgave for de ansatte, som kan indebære særlige risici. Der kan være lugtgener, og opgaven kan være en psykisk belastning for de ansatte. Der bør laves en særlig arbejdspladsvurdering, APV, i forhold til den konkrete opgave, siger Jens Lauritsen.
Embedslægen har sagt ja til flytningen, idet der ikke foreligger nogen egentlig sundhedsrisiko for de ansatte.