Ingen dagpengehjælp til tagdækkerne
Ingen særbehandling af tagdækkerbranchen, der må tænke nyt for at fastholde de faglærte medarbejdere, mener 3F
3F har både i skrift og tale prøvet at overbevise beskæftigelsesministeren og et flertal i Folketinget om, at ændringerne i dagpengereglerne blandt andet vil ramme tagdækkerne meget hårdt. (Foto: Harry Nielsen) Der er ingen hjælp at hente til tagdækkerbranchen fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.
Branchen bliver ekstraordinært hårdt ramt af de varslede nye regler for supplerende dagpenge, idet der ikke kan arbejdes i fugtigt og blæsende vejr. Det betyder så mange hjemsendelser på dagpenge, at mange med de nye regler vil miste retten til supplerende dagpenge.
3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København har derfor foreslået ændringer i kravene til genoptjening af supplerende dagpenge. Afdelingen og tagdækkerne har imidlertid nu fået en kurv af beskæftigelsesministeren, der pure afviser afdelingens forslag til ændringer.
”Genoptjeningskravet vil blive nærmest illusorisk”, skriver ministeren om afdelingens forslag. Han gentager i øvrigt, at supplerende dagpenge ikke bør være en ”varig støtteordning til bestemte brancher eller bestemte typer af ansættelsesformer”.
- Ærgerligt, men desværre ikke overraskende, siger Helge Hansen, faglig sekretær i BJMF og formand for tagdækkernes landklub.
Mange af afdelingens medlemmer rammes af de nye regler. Det indebærer, at de i forbindelse med hjemsendelse på grund af vejret ikke får dagpenge.
- Det siger sig selv, at man ikke skal sendes hjem ret mange gange uden en dagløn eller kompensation i form af dagpenge, før man begynder at se sig om efter et andet arbejde. Derfor bliver konsekvensen, at mange professionelle tagdækkere forsvinder fra branchen, med mindre arbejdsgiverne ansætter deres tagdækkere på vilkår, der garanterer løn for 37 timer om ugen, siger Helge Hansen.
Erstatning med udlændinge
Også i 3F Hedensted, der har 55 tagdækkere som medlemmer, lyder der bekymring for fremtidsudsigterne for rekruttering til branchen. Man regner med, at halvdelen af afdelingens tagdækkere rammes.
- Hvad skal få et ungt menneske til at vælge en uddannelse i et fag, hvor der er så stor usikkerhed om indkomsten, spørger Birthe Søderhamn Larsen fra 3F Hedensted.
Hun frygter, at branchen bliver drænet for faglærte tagdækkere.
- Det vil så i nogles øjne retfærdiggøre, at der bliver råbt på udenlandsk arbejdskraft, men man glemmer at fortælle årsagen, siger hun.
Ministeren vil ikke forstå
En opgørelse over antallet af medlemmer i 3F, der har været på supplerende dagpenge i mere end 30 uger inden for de seneste to år viser, at 15 procent af tagdækkerne - 118 af knap 1200 medlemmer - ville have tabt retten til supplerende dagpenge, hvis de foreslåede regler havde været gældende.
I BJMF har 74 procent af tagdækkerne modtaget supplerende dagpenge i 2007. Det får beskæftigelsesministeren i sit svar til at notere, at beskæftigelsesgraden for tagdækkere ikke kan siges at være 100 procent, som afdelingen har hævdet.
Helge Hansen: - Det skyldes enten, at ministeren ikke har forstået problemet eller ikke vil forstå problemet. Når vi påstår, at vi har en beskæftigelsesgrad på 100 procent, så skyldes det, at vi ikke har én eneste ledig, hvis der er en arbejdsgiver, der ringer og vil have en tagdækker. Alle tagdækkere er ansat i en virksomhed. Når 74 procent har modtaget supplerende dagpenge skyldes det, at de er blevet sendt hjem af deres arbejdsgiver i forbindelse med dårligt vejr.
Når tagdækkere ikke kan arbejde i fugtigt vejr er det ikke af hensyn til tagdækkerne men af hensyn til materialer og arbejdets kvalitet og holdbarhed.