Kommunen stjal min erstatning
Hans Jensen fik en blodprop i hjernen. Først røg sygedagpengene. Så tog kommunen hans erstatning for kritisk sygdom. Nu lever han for lånte penge.Flere har mistet erstatning
Det var slemt nok for 57-årige Hans Jensen, da han i 2007 fik en livstruende blodprop i hjernen efter 16 års arbejde på fabrik - stort set uden sygedage. Men så tog sagsbehandlerne i Vejle Kommune fat.
Først stoppede de hans sygedagpenge i maj 2009 og bad ham søge kontanthjælp. Så konfiskerede de hans erstatning for kritisk sygdom fra Industriens Pension.
- Det er unfair og det rene tyveri. Kommunen træder på folk som mig, der er helt nede. Det er ydmygende. Jeg har jo også min stolthed, siger Hans Jensen.
Kommunen modregnede 40.000 kroner af erstatningen på 50.000 kroner i kontanthjælpen. De sidste 10.000 kroner må man gerne have i formue uden modregning.
Havde Hans Jensen fået sin erstatning, mens han stadig var på sygedagpenge, havde han kunnet beholde den. For kommunen må ikke modregne i sygedagpenge.
Men selv om kommunen har pligt til at oplyse om retten til erstatning for kritisk sygdom, fik Hans Jensen ingenting at vide.
Hans liv har været en lang nedtur siden blodproppen. Fra et normalt liv til i dag, hvor han ikke kan gå ret langt, synet er dårligt, og hukommelsen er ødelagt.
Total nedtur uden penge
Nedturen var total i de sommermåneder, hvor han gik rundt uden en krone. For kontanthjælpen blev først bevilget i august 2009.
- Bare det at søge var hårdt. Jeg ser dårligt og er ordblind, og de dyngede mig til med papirer, jeg skulle udfylde. Men jeg var også helt flad og måtte låne til mad af naboerne. Det var ikke rart, siger han.
Naboerne hjalp ham og fik ham også til at gå til 3F Kongedalen, der hjalp ham med at søge erstatning for kritisk sygdom.
- Det anede jeg ikke, at jeg havde ret til, siger han.
Han var glad, da pengene tikkede ind på kontoen i august. Men de forsvandt hurtigt til blandt andet betaling af gæld.
Da kommunen så pludselig meddelte ham, at de ville modregne erstatningen ved at stoppe kontanthjælpen i en længere periode, nægtede han at tro på det.
- Nu låner jeg penge af kommunen for at klare mig, selv om de har svigtet mig dobbelt. Først undlod de at fortælle mig om, at jeg har ret til erstatning. Så tog de den fra mig, siger han.
I dag har Hans Jensen 60 kroner om dagen til mad og andre fornødenheder. Han bor i et gammelt hus i Give og meget af tiden går med at sidde på et lille værksted ved siden af huset og drømme.
- Jeg er skuffet og ked af det, siger han.
3F rystet over ringe behandling
3F Kongedalen har klaget til Vejle Kommune over, at de har modregnet Hans Jensens erstatning. Men kommunen vil ikke ændre afgørelsen. Derfor har 3F anket sagen til Beskæftigelsesankenævnet, hvor den ligger nu.
Socialrådgiver i 3F Kongedalen Hans Damkjær er rystet over den dårlige behandling, Hans Jensen har fået. Både af kommunen og det private firma, AS3, som kommunen har hyret til at afklare Hans Jensens situation og hjælpe ham.
- Hele forløbet skriger til himlen. Først jordes han af en brutal sygedagpengelov. Så snupper kommunen hans hårdt tiltrængte erstatning. Loven skal laves om, siger Hans Damkjær.
Han understreger, at AS3 og Vejle Kommune har svigtet deres oplysningspligt.
- Havde de gjort, som de skulle, havde Hans kunnet beholde sin erstatning, siger Hans Damkjær.
3F har nu søgt om førtidspension til Hans.
Arbejdsmarkedschef i Vejle Kommune Michael Petterson kan ikke kommentere den konkrete sag. Men pointerer, at kommunen henholder sig til gældende lovgivning.
- Lov er lov. Men vi forsøger at være menneskelige og fornuftige, siger han.
Flere har mistet erstatning
Næstformand i 3F Jane Korczak henvendte sig for nogle år siden til daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen for at få ændret loven. Så de i forvejen hårdt ramte mennesker kan beholde deres erstatning.
- Men han afviste, siger Jane Korczak, der håber, at politikerne kommer til fornuft og ændrer loven.
Hun kalder det urimeligt ud over alle grænser, at kommunerne kan konfiskere erstatning for kritisk sygdom fra kontanthjælpsmodtagere, der er ramt af livstruende sygdomme.
- Det er ikke noget enkeltstående tilfælde. Vi har fået flere henvendelser fra medlemmer, der har mistet deres erstatning for kritisk sygdom på samme måde som Hans Jensen, siger hun.
Ikke ulovligt
Erstatning for kritisk sygdom kan betragtes som formue i henhold til paragraf 14 i lov om aktiv socialpolitik. Derfor er det ikke ulovligt for kommunen at modregne i kontanthjælpen.
Nu får du automatisk besked
To millioner danskere har via deres pensionsordning ret til erstatning, hvis de rammes af en kritisk sygdom, for eksempel kræft eller hjerte-kar-sygdomme. Men ikke alle får den erstatning, som de har krav på. En ny ordning sikrer nu, at patienter, som både har kritisk sygdom og er forsikrede, får et brev fra Sundhedsstyrelsen. Ordningen forventes at træde i kraft i april.