Kærlig hånd banker sygefravær ned
Jens Peter Møller er social tillidsrepræsentant på togfabrikken Bombardier i Randers. Han hjælper kolleger tilbage i job, når stress, skilsmisse, spiritus eller en ødelagt arm lægger dem ned. Og det har bragt sygefraværet helt ned på 2,3 procent.
- Hvis jeg ikke kan hjælpe, ved jeg, hvem der kan. Jeg har et stort netværk af institutioner at trække på, siger Jens Peter Møller. I en tid, hvor mange er presset af en stresset hverdag og høje krav på jobbet, er det lykkes togfabrikken Bombardier i Randers at få bragt sygefraværet helt ned på 2,3 procent.
Virksomheden sætter tidligt ind med den sociale tillidsrepræsentant Jens Peter Møller i spidsen, når livet gør ondt. Og det virker.
Årsagerne til fravær på togfabrikken er mange: stress, arbejdsskader, psykiske nedbrud, skilsmisser, selvmordsforsøg, voldtægt, sygdom, alkoholisme og incest.
Jens Peter Møller træder til med støtte, samtaler og rådgivning, når en kollega er syg, har fået en arbejdsskade eller har andre problemer på jobbet eller i privatlivet. Og den sociale tillidsrepræsentant får lavet aftaler om tilknytning og arbejdsfastholdelse - eventuelt på nedsat tid, hvis det er det, der skal til.
- Hvis jeg ikke kan hjælpe, ved jeg, hvem der kan. Jeg har et stort netværk af institutioner at trække på, siger Jens Peter Møller, der også er fællestillidsrepræsentant.
Armen flænset
Der var ikke behov for hjælp udefra, men derimod nedsat tid, da 56-årige Henning Rasmussen, maskinværkstedet, 7. december 2005 flænsede armen i en fræser. Pulsåren blev hugget over, og muskler og sener hang i laser.
- Jeg holdt sammen på stumperne og var ved fuld bevidsthed. Jeg blev tilbudt psykolog efter hospitalet. Men jeg har et godt bagland og snakkede meget med Jens Peter om ulykken, så det var ikke nødvendigt, siger Henning Rasmussen.
Han understreger, at det har betydet meget psykisk, at Jens Peter Møller trak ham op af lænestolen.
- Man spekulerer for meget, når man går hjemme, siger Henning Rasmussen, der nu arbejder 3,5 timer om dagen. Han håber på et fleksjob eller skånejob.
Produktionschef Anders Hansen understreger, at Jens Peter Møller har stor frihed til at lave aftaler.
- Vi er large - også med tiden, der bliver brugt på det sociale arbejde, og vi er i tæt dialog med hinanden, siger han.
Frits H. Pedersen er i den afdeling på Bombardier, hvor de renoverer og reparerer tog. Han havde en fraværsperiode, da han fik skiftet et nedslidt knæ ud i juni 2006 efter knap to måneders sygemelding. Han var tilbage på fuld kraft i oktober 2006.
- Jens Peter Møller har fået mig hurtigere tilbage i jobbet. Vi snakkede meget, og han besøgte mig otte-ti gange, da jeg lå sygemeldt, siger han.
Gik ned med stress
Jens Peter Møller samarbejder med landsforeningen BEDRE PSYKIATRIs lokalafdeling i Randers, hvor der er åben rådgivning, døgntelefon, terapi/psykologsamtaler og selvhjælpsgrupper. Der er også hjælp at hente for folk udefra.
- Jeg har været på fem andre virksomheder, hvor ansatte var gået ned med stress. Jeg rådgav og satte gang i behandling i samarbejde med virksomhed og kommune. To kom til psykoterapeut, og alle fem var tilbage i job efter seks dage, siger Jens Peter Møller, der er glad for ledelsens store støtte.
Sygefraværet på Bombardier med 230 ansatte har ligget væsentligt højere end de nuværende 2,3 procent, og produktionschef Anders Hansen pointerer, at det, virksomheden ofrer på den sociale tillidsrepræsentant, får de mange gange igen menneskeligt og økonomisk.
- Vi vil gerne udbrede ordningen til andre virksomheder, for behovet er stigende, siger Anders Hansen og påpeger, at det er helt centralt, at medarbejderen bevarer kontakten til virksomheden under sygdom.
- Ellers kan afstanden føles meget stor under længere sygeperioder, og det kan være svært at vende tilbage. Det er også vigtigt at kunne komme på nedsat tid i en periode før fuld tid.
Anders Hansen fremhæver, at det ikke handler om at trække folk på arbejde, før de er klar, men om at hjælpe dem i job.
Reddet fra selvmord
Og hjælp det fik 47-årige Judith Andersen, da det så sortest ud.
Hun fik en skulderskade af at tjekke ledninger blandt andet under togvogne i en ubekvem arbejdsstilling. Efter hendes sag blev afvist i Arbejdsskadestyrelsen, kom hun tilbage i jobbet på halv tid.
Men det hele kogte sammen: afslag, uvished, økonomi, smerter.
- Det udviklede sig til en depression med angstanfald. Min familie støttede alt det, de kunne, men uden Jens Peter og min mand havde jeg taget mit eget liv. Jeg snakkede meget med Jens Peter, der fik mig til psykolog, siger Judith, der stadig lider af angstanfald.
Hendes sag var i styrelsen to gange, før den blev anerkendt, og i dag er hun på førtidspension.
- Mit største ønske er at blive smertefri, slippe pensionen og få job nogle timer om dagen. Måske fleksjob, men det bliver nok svært, siger Judith Andersen, der er glad for, at Jens Peter stadig kigger forbi for at høre, hvordan det går.
(Judith Andersen ønsker ikke sit rigtige efternavn frem. Det er redaktionen bekendt).
24 timer i døgnet
Det er et krævende at stå til rådighed 24 timer i døgnet, og den sociale tillidsrepræsentant på Bombardier Jens Peter Møllers liv skal gå efter en snor for at kunne rumme det.
- Jeg lyver ikke, kan ikke købes og ved altid, hvad jeg siger. Min troværdighed skal være i top, siger han.
Jens Peter Møller er ofte bisidder ved møder og besøg hos institutioner og besøger også tit folk hjemme for at se, hvordan familien klarer det.
Han har haft 72 sager de seneste to år. De 56 er afsluttet med, at folk for eksempel er kommet tilbage i job, på pension eller i uddannelse.
Slap for fængsel
To sager har drejet sig om spirituskørsel med høj promille, der normalt betyder fængsel, men den sociale tillidsrepræsentant har sikret de ansatte fortsat job.
- Efter samtaler startede vi behandling via Alkoholcenteret og aftalte med arbejdsgiverne, at de skulle blive i jobbet. Vi fik aftaler med Kriminalforsorgen om, at de ville undgå fængsel ved at fuldføre behandlingsforløbet. I dag er de fortsat i arbejde og betragtes som gode og stabile medarbejdere, siger Jens Peter Møller.