Milliontilskud til østeuropæisk rengøring

Både Scandic-hotellerne, Forenede Service og flere andre selskaber har lige som Lalandia ansat østeuropæere og sendt dem på månedlange AMU-kurser i Esbjerg. Staten har støttet med 7,6 millioner kroner.

Store virksomheder som Scandic-hotellerne, Forenede Service og Lalandia har ansat østeuropæiske rengøringsfolk - men i stedet for rengøring er de ansatte blevet sendt på AMU-kurser støttet af staten. (Foto: Colourbox)Store virksomheder som Scandic-hotellerne, Forenede Service og Lalandia har ansat østeuropæiske rengøringsfolk - men i stedet for rengøring er de ansatte blevet sendt på AMU-kurser støttet af staten. (Foto: Colourbox)

Lalandia er langt fra den eneste virksomhed, som har ansat østeuropæiske rengøringsfolk for derefter at sende dem direkte på AMU-kurser i månedsvis. Hotelkæden Scandic, rengøringsgiganten Forenede Service og servicevirksomheden Gastro Service har alle ansat østeuropæere og sendt dem direkte på AMU-kursus igennem flere måneder støttet af staten. De ansatte rengøringsfolk fik kurser i jobsøgning, IT og dansk som fremmedsprog.

De flere måneder lange AMU-kurser for udlændinge har i løbet af det seneste halvandet år udløst godt 7.6 millioner kroner i statstilskud. Det oplyser Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen over for Fagbladet 3F.

- Det tyder på, at der er nogen, som spekulerer i, hvordan de kan få mest muligt i statsstøtte, når der i en del tilfælde åbenbart ikke er tale om reelle job. Den form for spekulation og misbrug skal stoppes, siger arbejdsmarkedsordfører fra SF, Eigil Andersen.

Direktør vil holde overskud hemmeligt

Direktør på Uddannelsescenter Fyn, Asmus Brigsted, som er ansvarlig for kurserne bekræfter, at skolen har haft kursister fra både Scandic-hotellerne, Lalandia og Forenede Service. Han peger på, at virksomhederne har ret til at sende, hvem de vil på AMU-kurser.

- Der er ingen tvivl om, at der er danske personer nok på kontanthjælp til, at vi i 2012 ikke behøver et tilskud af ufaglært arbejdskraft udefra, siger han og tilføjer:

- Problemet er lidt, at hvis den arbejdskraftreserve, vi har i dag ikke finder, at de løn - og overenskomstforhold, som er gældende i for eksempel fiskeindustrien og i rengøring er gode nok, så kan vi være nødt til at uddanne folk udefra, siger han.

Skolens direktør vil ikke oplyse, hvad skolen har tjent på projektet, eller hvad skolen har haft af omkostninger til at indlogere kursisterne. Men ifølge Kvalitets – og Tilsynsstyrelsen er 4,3 millioner kroner ud af de i alt 7,6 millioner kroner gået til kost og logi.

Fem millioner kroner tilbageholdt

Uddannelsescenter Fyn har udliciteret sine AMU-kurser i dansk for udlændinge til Kursuscentret1 Aps, som har adresse i Esbjerg. Dette selskab er ejet af Erik Brinch-Nielsen. Han ejer også firmaerne JobTeam og JobTeam Kursuscenter, som er involveret i en anden tilsynssag. I den sag har myndighederne tilbageholdt fem millioner kroner, mens sagen bliver undersøgt.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) har meldt ud, at de seneste aktiviteter på skolen i Esbjerg også er ved at blive undersøgt. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra Erik Brinch-Nielsen. Men hans søster Inge Brinch-Nielsen, som er kursuschef for Kursuscentret1 Aps, oplyser, at skolen i Esbjerg ikke er blevet kontaktet af myndighederne i sagen.