Millionstøtte til at huse udlændinge på AMU

Staten bruger millioner på at betale kost og logi for udenlandsk arbejdskraft, mens de går på månedlange AMU-kurser i Esbjerg.

Udlændinge på AMU-kursus i Esbjerg har udløst over fem millioner kroner i statsstøtte til at dække udgifter til kost og logi. (Foto: Colourbox)Udlændinge på AMU-kursus i Esbjerg har udløst over fem millioner kroner i statsstøtte til at dække udgifter til kost og logi. (Foto: Colourbox)

I løbet af et enkelt år har udlændinge på AMU-kursus i Esbjerg udløst statsstøtte på over fem millioner kroner til at dække udgifter til kost og logi. Det fremgår af en intern revisionsrapport fra KPMG, som er foretaget for Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen under Undervisningsministeriet.

Ud af de 5,3 millioner i statstilskud til kost og logi, var de 3,3 millioner kroner til kost og logi tildelt uberettiget. Det er konklusionen i revisionsrapporten fra KPMG.

Revisionsfirmaet har undersøgt samarbejdet i 2010, hvor Campus Vejle, det tidligere Vejle Handelsskole og VUC, udliciterede AMU-kurser til den private aktør JobTeam Kursus A/S. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har dog endnu ikke truffet den endelig afgørelse i sagen.

Millioner i statstilskud til boliger

De udenlandske elever på AMU-kurserne er blevet indkvarteret i villaer og lejligheder i Esbjerg. Eleverne har ifølge revisionsrapporten skrevet under på, at selskabet Midtjysk Sundhed A/S skulle have udbetalt statsstøtten til kost og logi. Eleverne boede til gengæld gratis.

Selskabet Midtjysk Sundhed er ejet af Erik Brinch-Nielsen. Han står bag en række vikar- og kursusfirmaer, deriblandt, JobTeam, JobTeam Kursuscenter og Kursuscentret1, som i dag fortsat afholder op til seks måneder lange AMU-kurser for udlændinge på skolen i Esbjerg.

Skole afviser revisionsrapport

På Campus Vejle afviser bestyrelsesformand, advokat, Finn Dyhre Hansen, at en stor del af kursusaktiviteterne ikke var tilskudsberettiget og afviser, at skolen vil betale penge tilbage. Han mener, at revisionsfirmaet KPMG ikke har det juridiske grundlag i orden.

- Vi er i bund og grund lodret uenige med KPMG rapporten og det synspunkt, som Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen er kommet med, siger han til Fagbladet 3F.

Han peger på, at en stor del af kursisterne havde kontrakter med forskellige kommuner. Revisionsfirmaet KPMG konkluderer i rapporten, at kursisterne ikke havde reelle ansættelseskontrakter med flere kommuner og flere private firmaer.

- En væsentlig del af kursisterne var ansat i kommuner. Hvis man som skole skal være erstatningsansvarlig for om ansættelserne i kommuner er korrekte, er det grotesk, siger han til Fagbladet 3F.