International faglig bistand gør en forskel

International sekretær i 3F Sune Bøgh går på pension efter et liv i fagbevægelsen.

Det er nødvendigt at fagbevægelsen styrker samarbejdet over grænser, mener Sune Bøgh, der takker af som international sekretær i 3F.Det er nødvendigt at fagbevægelsen styrker samarbejdet over grænser, mener Sune Bøgh, der takker af som international sekretær i 3F.

Det er svært at måle effekter af internationalt solidaritetsarbejde. Hvordan er det lige man sætter værdi på, at tillidsfolk har været på skolebænken og er blevet dygtigere.

Så selv om resultaterne ikke kan aflæses i kolde facts, er Sune Bøgh ikke et sekund i tvivl om, at det internationale engagement, som 3F og før det SiD og KAD har lagt i den tredje verden, har gjort en stor forskel for de involverede fagforeninger i Afrika, Latinamerika, Asien og Østeuropa.

Sune Bøgh er international sekretær i 3F, en post han har bestridt siden 1998. Nu er han imidlertid på vej på pension efter et langt liv i fagbevægelsens tjeneste – de seneste knap 25 år med den store verden som arbejdsområde, først EU som ansat i LO, siden i SiD og 3F så godt som hele verden.

- Jeg vil påstå, at vi har nået mange resultater. Vores primære mål har handlet om kapacitetsopbygning, som det så fint hedder. At gøre fagforbund og fagforeninger bedre i stand til at løse de opgaver, der kræves i en stadig mere globaliseret verden. Det vil sige uddanne nøglepersoner, opbygge netværk, styrke organisationer og skabe rammer for fagligt arbejde – og den slags er som sagt vanskeligt at måle resultaterne af – i hvert fald på kort sigt, siger han.

Grænseoverskridende netværk er afgørende

Det internationale solidaritetsarbejde har været koncentreret i regioner og i brancher. Det er sket ud fra en erkendelse af, at det ikke er nok, at fagforeningerne har fået en vis styrke i blot nogle få af en regions lande.

- Vi har jo set, hvorledes store eksempelvis tekstilforetagender shopper rundt og etablerer sig i de lande, hvor arbejdskraften er billigst og forholdene mest profitable. Derfor kræves der stærke fagforeninger i en hel region og i hele brancher. Derfor har vores arbejde også meget handlet om at skabe grænseoverskridende netværk mellem de faglige organisationer, så de ikke kan spilles ud mod hinanden, siger Sune Bøgh.

 Det er sket inden for blandt andet sukker-, banan- og tekstilproduktion.

Har gjort en forskel

Siden Murens fald i 1999 har først SiD og siden 3F været engageret i en række af de tidligere kommunistlande i Øst- og Centraleuropa, hvor man har måttet opbygge nye og af staten uafhængige fagforbund eller reorganisere de gamle.

I den forbindelse mindes Sune Bøgh især arbejdet på Balkan. Her var SiD i 2003 initiativtager til en regional konference, hvor en række fagforeninger fra lande, der få år forinden havde ligget i ondskabsfuld krig, sad omkring samme konferencebord.

Siden er det blevet til flere konferencer med flere deltagere fra en række af de brancher, som 3F organiserer og har et godt kendskab til.

- Jeg synes, vi har givet et lille bidrag til forståelse af, at de faglige organisationer er nødt til at arbejde sammen uanset fortiden.

Han glæder sig over, at de fleste af forbundene nu er på vej ind i de internationale faglige samarbejdsorganisationer og dermed knytter endnu stærkere grænseoverskridende samarbejde.

Sociale Europa svækket

Sune Bøghs første internationale arbejdsopgaver tilbage i 80'erne var EU. Det var på et tidspunkt kort efter vedtagelsen af EF-pakken med åbning for social dialog.

Han mindes gennemførelsen af arbejdsmiljødirektivet og ambitioner fra den daværende kommissionsformand Jacques Delors om et stærkt og socialt Europa.

- Siden har vi haft svage og borgerlige kommissionsformænd, og det sociale Europa er svækket i forhold til markedskræfternes Europa. Der er således ikke meget tilbage af den ambitiøse Lissabon-strategi om vækst og beskæftigelse, men jeg er under alle omstændigheder glad for, at EU er blevet udvidet med Øst- og Centraleuropa, og jeg håber også, at Balkan kommer med.

Sune Bøgh har sidste arbejdsdag onsdag den 19. august.





Efter 39 år i fagbevægelsens tjeneste går 3F's internatinale sekretær Sune Bøgh nu på pension.


Reception onsdag

Sune Bøgh har sidste arbejdsdag i 3F onsdag den 19. August, hvor der holdes reception kl.10-12.

Dermed afslutter han 39 års virke i fagbevægelsen.

Han er uddannet gartner men nåede efter egne beregninger næppe mere end samlet tre år i faget, fordi han tidligt blev fanget ind af fagligt arbejde med flere skoleophold til følge. Allerede som 25-årig i 1970 blev han valgt som sekretær i Gartnernes Fagforening i København, og tre år senere blev han ansat som lærer på Esbjerg Højskole. I 1979 kom han til SiD som branchesikkerhedskonsulent for GLS-gruppen og blev året efter miljøkonsulent i Forbundet. Tilsvarende stilling fik han i 1984 i LO, hvor han fire år senere fik EU som arbejdsområde. 1. maj 1998 blev han ansat som leder af SiD's internationale afdeling.