Balkan: Samarbejde mellem gamle fjender
Fagforeningerne i det tidligere Jugoslavien finder sammen i samarbejde over grænserne.
Fagforbundene i det tidligere Jugoslavien kan ikke bare tale samen, men også se fordelen i et tættere samarbejde over landegrænserne til fordel for medlemmerne. Med det nordiske samarbejde som forbillede forsøger fagforbundene på Balkan at opbygge et stærkt samarbejde indenfor rammerne af det tidligere Jugoslavien.
Senest har landarbejderforbundene, som også organiserer hotel- og restaurationspersonalet, på en konference i Sarajevo i Bosnien besluttet at etablere et fast samarbejde mellem de syv lande, der tidligere udgjorde Jugoslavien. Beslutningen er netop truffet på en konference i Sarajevo. Samarbej-det skal op at køre i løb et af det næste år.
3F har siden 1992 støttet fagbevægelsen på Balkan. Efter fredsslutningen i 1999 fik aktiviteterne på Balkan også det perspektiv, at de skulle medvirke til bevarelse af freden i området. 3F inviterede således til en konference for samtlige forbund indenfor transport, byggeri, industri og landbrug i 2002.
Konferencen blev afholdt i Tirana og bar præg af den fjendtlige holdning, der var mellem repræsentanterne fra de mange nye lande. Siden er det gået slag i slag med udviklingen af samarbejdet gennem afvikling af konferencer i Serbien, Makedonien, Bosnien og Montenegro. Gradvist er der opstået en forståelse for nødvendigheden af et fagligt samarbejde på tværs af landene og at de gamle fjendebilleder blev opgivet.
Siden 2008 er samarbejdet udviklet inden for de enkelte brancher.
Samme problemer i alle lande
Landarbejdernes konference i maj i Sarajevo er den anden med delta-gere fra Slovenien, Kroatien, Mon-tenegro, Bosnien, Serbien og Vojvodina. De 50 deltagere i konferencen besluttede, at der skulle etableres et egentligt samarbejde mellem forbundene fra de syv lande, der tidligere var samlet i Jugoslavien.
Konferencen konstaterede, at de faglige organisationer ikke havde succes med at forsvare medlemmernes interesser, blandt andet fordi virksomhederne hentede arbejdskraft på tværs af grænserne og på den måde holdt lønningerne nede.
Fagforbundene møder de samme problemer, når de tidligere statsejede virksomheder skal privatiseres. Der foregår i øjeblikket opkøb, så mange virksomheder er til stede i flere af landene.
Fagbevægelsens styrke kan klart aflæses i lønningerne i de enkelte lande. I Slovenien ligger gennemsnitslønnen på ca. 7.000 kr. pr. måned. I Kroatien, hvor fagbevægelsen fik status ved at står for uddeling af nødhjælp under krigen, er den gennemsnitlige månedsløn lidt over 5.000 kr. I de øvrige lande ligger månedslønnen på 3.000 kr. og nedefter.
Virksomhederne har en interesse i at hente billig arbejdskraft til de dyrere lande. Fagforbundene vil svar igen ved at lave indbyrdes aftaler om migrerende arbejdskraft.
Det gode samarbejde mellem fagforbundene fra de tidligere krigsførende lande er af stor betydning for bevarelse af freden i regionen. Der var derfor også enighed om, at der skal afvikles en konference i begyndelsen af 2012. Den vil også få støtte fra 3F.