Bærplukkere har krav på normal løn

Akkorden for at plukke bær skal være så stor, at sæsonarbejdere kan tjene en løn, som svarer til overenskomsten. Det har en ny faglig voldgiftskendelse afgjort. Men mange plukkere får en langt lavere løn.

- Akkordtaksten skal fastsættes, så en ansat, der arbejder i et normalt tempo, kan oppebære en løn, som tåler sammenligning med den overenskomstmæssige timeløn, lyder det i faglig voldgiftskendelse. (Foto: Scanpix)- Akkordtaksten skal fastsættes, så en ansat, der arbejder i et normalt tempo, kan oppebære en løn, som tåler sammenligning med den overenskomstmæssige timeløn, lyder det i faglig voldgiftskendelse. (Foto: Scanpix)

Danskerne elsker deres store, saftige jordbær. Men de gider ikke længere orme sig frem langs landets jordbærrækker, fordi lommeskillingerne er langt færre end smerterne i knæene og ryggen.

Men en ny faglig voldgift kan måske få danskerne tilbage til jordbærmarkerne, som i de seneste sæsoner har været fyldt med østeuropæere. For nu skal det ikke længere kun være plukkeren med de hurtigste hænder, som kan tjene en hundredkroneseddel i timen.

- Akkordtaksten skal fastsættes, så en ansat, der arbejder i et normalt tempo, kan oppebære en løn, som tåler sammenligning med den overenskomstmæssige timeløn. Og som i hvert fald ikke i væsentlig grad afviger herfra i nedadgående retning, lyder det i kendelsen, som ifølge 3F også dækker plukning af andre bær og frugter samt høst af grøntsager.

Klar kendelse

Hvis en bærplukker ikke kan opretholde den overenskomstmæssige løn, er det arbejdsgiveren, som skal bevise, at akkorden ikke er sat for lavt.

- Vi er meget glade for kendelsen. Arbejdsgivere kan nu ikke længere underminere overenskomsten med en lav akkordløn, hvor man ikke kan nå op på en normal timeløn lige meget, hvor hurtigt man arbejder. Denne omgåelse har vi tidligere set mange eksempler på ikke mindst over for østarbejdere, siger Morten Fischer-Nielsen, faglig sekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.

Plukkeprisen falder

På trods af den klare faglige kendelse kunne Nyhedsbrevet 3F torsdag afsløre, at jordbæravlere rundt om i Danmark stadig betaler en løn, som ikke svarer til overenskomsten.

Hos Birkholm Frugt ved Faaborg har avler Bjarne Knutsen sat plukkeprisen ned med knap 17 procent i år. Sidste år fik samlerne fem kroner pr. kilo for det første ton jordbær. I år bliver de belønnet med 4,16 kroner pr. kilo ifølge firmaets egen hjemmeside. Altså skal de ansatte plukke over 25 kilo hver eneste time for at få den overenskomstmæssige timeløn på godt 104 kroner. Også når vejret er dårligt.

Hos Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere, der forsvarede Birkholm Frugt imod en anklage fra 3F om brud på overenskomsten for firmaets plukkepriser i sidste sæson, har direktøren ingen holdning til lønnen i jordbærmarkerne:

- Det er ikke en sag for mig. Jeg vil ikke tage stilling til lønnen hos Birkholm Frugt eller andre avlere, for jeg ved ikke, hvordan forholdene er dér. Jeg ved bare, det er meget afhængigt af jordbærsorten. Jeg har ingen anelse om, hvad der foregår, siger Johnny Ulf Larsen, direktør i GLS-A, til Nyhedsbrevet 3F og spørger, om jordbærsæsonen overhovedet er begyndt.

Ned til 31 kroner i timen

Avlerne Else Lysgaard og Ingvar Jørgensen fra Samsø skrev indtil 7. juni i år på deres hjemmeside, at lønnen for deres plukkere er "5,25 kr. pr. kg. Du kan forvente at plukke 5-20 kg. i timen,"

Plukkeprisen på hjemmesiden passer dog ikke, fortæller avler Else Lysgaard til Nyhedsbrevet 3F:

- Det passer ikke, hvad der står på vores hjemmeside. Siden har ikke været opdateret i et par år. Sidste år fik plukkerne 5,80 kroner pr. kilo, og i år får de 6,30 kroner pr. kilo.

Får plukkerne derudover feriepenge?

- Ja.

Får de søgnehelligdagsbetaling?

- Nej, det betaler vi ikke, siger Else Lysgaard til Nyhedsbrevet 3F.

Avlerne Else Lysgaard og Ingvar Jørgensen har fredag ændret deres hjemmeside, så lønnen ifølge siden nu er 6,30 kroner pr. kilo. Forventningen er fortsat, at plukkerne kan samle mellem fem og tyve kilo i timen. Lever de ansatte op til det, vil de allerhurtigste plukkere tjene 126 kroner i timen. De langsomme samlere bliver spist af med en timeløn på godt 31 kroner. Før skat.

Dermed vil mange af plukkerne ikke kunne tjene, hvad der svarer til en overenskomstmæssig løn på godt 104 kroner i timen. Det har de ellers krav på ifølge den ny faglig voldgift.

- Der er måske nok mange plukkere, som ikke kan tjene en overenskomstmæssig løn. Hvis du er en dårlig plukker, så må du bare vælge jordbær fra. Sådan er det med akkordløn. Vi skal alle sammen overleve. Vi mener, vi betaler vores plukkere en fair pris, siger Else Lysgaard til Nyhedsbrevet 3F.

Feriepenge og SH-betaling i lønnen

Else Lysgaard og Ingvar Jørgensen er blandt de fem jordbæravlere på Samsø, som sælger deres røde bær under navnet "Samsø Bær". På deres fælles hjemmeside oplyser man følgende om lønnen for at plukke bær:

"Jordbærplukning er på akkord. Du får kr. 5.25 pr kg. alt inclusive, samt en bonus (dvs. jo mere du plukker, jo mere får du pr. kg.) Du får lønnen udbetalt efter sidste arbejdsdag, men kan selvfølgelig få udbetalt forskud!"

Morten Alexandersen, der også leverer til Samsø Bær, uddyber plukkeprisen over for Nyhedsbrevet 3F:

- Vores plukkere tjener godt seks kroner pr. kilo, fordi de også får en bonus. Jeg mener, de får bonussen, når de har plukket 500 eller 1.000 bakker.

Er der også indeholdt feriepenge og søgnehelligdagsbetaling i de seks kroner pr. kilo?

- Ja, feriepenge og søgnehelligdagsbetaling er inde i prisen. Det er alt inklusivt. For det er meget nemmere at forklare vores udenlandske plukkere, at seks kroner er, hvad de får i stedet for at dele lønnen op, siger Morten Alexandersen til Nyhedsbrevet 3F.

Ifølge den ny faglig voldgift skal avlerne ud over en normalløn betale 12,5 procent i feriegodtgørelse samt 6,75 procent i søgnehelligdag.