Staten formidler underbetalte job

Hundredvis af de jordbærplukkere, der i disse uger knokler til en løn langt under overenskomsten, er hentet til landet af statens jobcenter, EURES.

Den europæiske arbejdsformidling EURES - som er en statslig del af Danmarks jobcentre - er ansvarlig for, at flere hundrede europæere er endt i landets jordbærmarker, hvor de bliver groft underbetalt.
 (Foto: Scanpix)Den europæiske arbejdsformidling EURES - som er en statslig del af Danmarks jobcentre - er ansvarlig for, at flere hundrede europæere er endt i landets jordbærmarker, hvor de bliver groft underbetalt. (Foto: Scanpix)

Den europæiske arbejdsformidling EURES - som er en statslig del af Danmarks jobcentre - er ansvarlig for, at flere hundrede europæere er endt i landets jordbærmarker, hvor de bliver groft underbetalt.

EURES havde 8. juni modtaget næsten 8.000 ansøgninger fra især unge europæere, som gerne vil til Danmark for at plukke jordbær i år. Knap 1.800 af ansøgerne er allerede i sving. Landets jobcentre har dermed samlet set skaffet mere end to ud af tre udenlandske jordbærplukkere til Danmark i år, vurderer EURES-vejleder Lise Lotte Brandt.

En af dem er englænderen Joe Wright, som er stærkt utilfreds med lønnen hos sin arbejdsgiver Birkholm Frugt ved Faaborg.

- Lønnen er meget dårlig for plukkerne. Jeg snakkede med nogle folk fra Litauen, som sagde, at de kunne tjene mere i deres eget land. Det er en meget dårlig situation for dem, og mange andre har de samme problemer, siger Joe Wright til Nyhedsbrevet 3F.

Intet særtilfælde med lav løn

Avler Bjarne Knutsen fra Birkholm Frugt betaler ifølge sin hjemmeside 4,16 kroner pr. kilo for det første ton jordbær, som hver af hans hen ved 100 ansatte plukker. Det betyder, at sæsonarbejderne skal samle 25 kilo for at tjene, hvad der svarer til den overenskomstmæssige timeløn på knap 105 kroner. Også de dage, hvor regnen siler ned, eller hvor sommervarmen sløver.

Forholdene hos Birkholm Frugt er så dårlige, at Joe Wright har skrevet et klagebrev til EURES' afdeling i Jobcenter Faaborg-Midtfyn.

- Jeg er kommet hertil fra England, fordi jeg havde fået at vide, at oplevelsen ville være god og lønnen fair. Men ingen af delene er sandt. Gennemsnitslønnen for plukkerne hos denne avler er omkring 50 kroner i timen - et godt stykke under mindstelønnen. Når arbejdet slutter hver dag, står alle arbejderne ulykkelige og demotiverede tilbage. Vi har alle erfaret, at vi bliver udnyttet af avleren som billig arbejdskraft, skriver Joe Wright og fortsætter:

- Desværre er det ikke specielt for denne gård, da jeg har snakket med andre tidligere eller nuværende arbejdere på andre gårde. Alle steder har tilbudt en løn under minimum, lyder det fra Joe Wright.

EURES lover for lav løn

Det er dog langt fra kun Birkholm Frugt, som har skuffet Joe Wright. Det samme har EURES, som har formidlet hans job via hjemmesiden www.seasonalwork.dk.

- På jeres hjemmeside er det fastslået, hvor meget en plukker generelt kan få per kilo for forskellige typer af arbejde i det her land. Disse kalkulationer ser ud til at være forkerte og misledende. Det er sidste gang, jeg vil arbejde i Danmark med mindre, noget ændrer sig, skriver Joe Wright i klagebrevet til EURES' afdeling i Jobcenter Faaborg-Midtfyn.

På EURES' hjemmeside www.seasonalwork.dk står der, at jordbærplukkerne i gennemsnit kan forvente at tjene ni Euro i timen. Eller ca. 67 kroner. De, som ikke kan arbejde så hurtigt, må dog nøjes med en timeløn på 45 kroner, fremgår det af det statslige jobcenters hjemmeside.

Under alle omstændigheder er det langt under den overenskomstmæssige løn på knap 105 kroner i timen, som arbejdet burde udløse. En faglig voldgift fra slutningen af april i år gør det ellers krystalklart, at man som jordbærplukker ved en normal arbejdsindsats skal kunne tjene, hvad der svarer til en normalløn.

3F:Helt uacceptabelt

Den engelske plukker Joe Wright har henvendt sig til 3F, hvor man er oprørt over hans oplysninger.

- Det er helt klart uacceptabelt, at den danske stat er med til at formidle underbetalt arbejdskraft til danske arbejdsgivere. Som udlænding kan man jo ikke tro andet, end at lønnen og arbejdsforholdene er i orden, når det er staten, som henter én til Danmark, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.

EURES: Ikke godt nok

Hos EURES anerkender man, at den statslige jobformidling har et vist ansvar for, at unge europæere bliver groft underbetalt i de danske jordbærmarkeder:

- Det er os, der henter folkene herop, så vi har selvfølgelig et ansvar for, at det er ordnede løn- og arbejdsforhold, de kommer herop til. Generelt oplever vi, at der er ordnede arbejdsforhold hos avlerne, siger Lise Lotte Brandt, Eures-vejleder ved Jobcenter Faaborg-Midtfyn, til Nyhedsbrevet 3F.

Men hvad synes du så om, at nogle jordbærplukkere tjener under 50 kroner i timen?

- Det er ikke godt nok. Men det er ikke vores bord. Vi vejleder kun arbejdsgiverne om lønforholdene og henviser til arbejdsgiverforeningen. Hvis jordbæravlerne ikke vælger at følge reglerne, så er det deres eget problem, siger Lise Lotte Brandt og understreger, at EURES kun formidler arbejdskraft til danske arbejdsgivere, som er forhåndsgodkendt hos Udlændingeservice til at få udenlandsk arbejdskraft.

Da EURES i sidste uge var på besøg hos jordbæravlere på Samsø, konstaterede arbejdsformidlingen flere hjemmelavede ansættelseskontrakter. I kontrakterne var både feriepenge og søgnehelligdagsbetaling inkluderet i kiloprisen til plukkerne, hvilket EURES ikke ville godkende, fortæller Lise Lotte Brandt.