Tillidsfolk skal tage indvandrerkvinderne "i hånden"
3F vil gøre tillidsfolk bedre til at tage hånd om kolleger med anden etnisk baggrund end dansk. Projekt lanceres i dag som en del af Integrationsministeriets store plan for at finde flere arbejdspladser til "nye" danskere.
Tillidsfolk skal tage sig af indvandrere, for at fastholde dem i jobbet. 3F går fra i dag af på jagt efter 30 mentorer eller "vejledere" blandt tillidsrepræsentanter på offentlige og private virksomheder. Og 30 kvinder med minoritetsbaggrund, der netop er kommet ud i et job.
De 60 skal danne par i et projekt om at fastholde kvinderne i job og samtidigt styrke tillidsrepræsentanterne i at tage vare på, at de trives i deres arbejde.
Projektet er ét ud af ti, der i dag lanceres af Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) som et led i regeringens mangfoldighedsprogram "Arbejdsplads til nye danskere".
Programmet skal især hjælpe virksomheder til at overvinde de barrierer, der måtte være i forbindelse med at ansætte nydanskere.
3F-projektet, som støttes af ministeriet med 600.000 kroner, har overskriften "Den offensive tillidsmand - til styrkelse af mentorordninger" og får konsulent i 3F, Gunda Sjøberg som projektleder.
Tillidsfolk i hovedrolle
Et af hovedmålene med projektet for 3F er, at tillidsrepræsentanter bliver bedre til at fungere som mentorer eller vejledere, der kan tage sig af nyankomne på arbejdspladsen med anden etnisk baggrund end dansk, fortæller hun.
- Projektet er målrettet geografiske områder, hvor man har mange danskere med minoritetsbaggrund og konkrete arbejdspladser, der enten for nyligt har fået eller er på vej til at få kvinder ind i job, siger Gunda Sjøberg, der understreger, at det lige så meget handler om at fastholde de etniske kvinder i job.
- At fastholde dem er et lige så stort problem som at rekruttere dem, siger hun.
En mini-manual til inspiration
I projektet vil 3F køre i tæt samarbejde med udvalgte 3F-afdelinger og også sikre, at ledelsen på virksomhederne involveres aktivt og tager del i mentorprogrammet, fortæller Gunda Sjøberg.
Når projektet har kørt et stykke tid, udvælges fire-fem af de involverede virksomheder, der skal igennem et "mini-uddannelsesforløb" i at være en mangfoldig virksomhed. Det skal resultere i en manual eller kogebog, så andre virksomheder kan drage nytte af deres erfaringer.
Desuden skal projektet munde ud i, at der skabes mentorkurser og et egentligt "koncept" for en mentoruddannelse, som 3F bliver ansvarlig for at udvikle.
Bedre service til medlemmerne
Gunda Sjøberg betragter projektet som en succes, hvis de involverede virksomheder opkvalificerer sig til at blive mangfoldige i deres personalesammensætning, og hvis tillidsrepræsentanterne bliver bedre, end de har været før, til at få kollegerne med minoritetsbaggrund til at blive i jobbet og trives.
- Og så håber vi også, at det hjælper til, at vi fortsat som organisation får et stærkere og bedre kendskab til, hvordan vi kan servicere medlemmer med minoritetsbaggrund og gøre dem en del af organisationen, siger Gunda Sjøberg.
Projekt "Den offensive tillidsmand" kører frem til sommeren 2008.