3F tilfreds med ny integrationsaftale

Fagbevægelsen tror på, at ny aftale kan få endnu flere indvandrere i beskæftigelse. 3F glæder sig over, at det sker uden indslusningsløn.

Den ny integrationsaftale indeholder blandt andet "jobpakker", der er et særligt forløb med danskundervisning, virksomhedspraktik og kurser, som målrettet kvalificerer den ledige til et bestemt job.Den ny integrationsaftale indeholder blandt andet "jobpakker", der er et særligt forløb med danskundervisning, virksomhedspraktik og kurser, som målrettet kvalificerer den ledige til et bestemt job.

Danmarks største fagforbund, 3F, glæder sig over den ny aftale om integration på arbejdsmarkedet, som blev indgået i går mellem regeringen, kommunerne, regionerne og arbejdsmarkedets parter.

Fagforbundet, der har mange medlemmer med indvandrerbaggrund, tror på, at den nye aftale kan hjælpe til med at få flere indvandrere ud på arbejdspladserne.

- Vi har været med i hele forløbet, og jeg er tilfreds med aftalen. Håbet er selvfølgelig at den vil sætte fart på integrationen ved at endnu flere indvandrere får job, siger 3F's næstformand Jane Korczak.

I forvejen går det den rigtige vej. Andelen af unge fra ikke-vestlige lande, der er i arbejde, er steget mærkbart de seneste år, men gruppen halter stadig efter deres "pæredanske" jævnaldrende.

En målrettet indsats

Den ny aftale indeholder blandt andet "jobpakker", der er et særligt forløb med danskundervisning, virksomhedspraktik og kurser, som målrettet kvalificerer den ledige til et bestemt job. Der tilbydes foreløbig 12 forskellige jobpakker - som f.eks. kan føre den ledige til et fast job som rutebilchauffør, postarbejder, køkkenmedhjælper eller lagerarbejder.

Den model glæder LO's formand Hans Jensen:

- Det gode ved den nye aftale er, at den ledige, de nye jobcentre, virksomhederne og repræsentanter fra medarbejderne i fællesskab finder ud af, hvilken type uddannelse der skal til for at varetage et bestemt job. Jobpakkerne er udarbejdet af de decentrale overenskomstparter på de pågældende områder, og de har hermed taget et stort ansvar for at sikre integrationen på arbejdspladserne, siger Hans Jensen i en pressemeddelelse.

Få en mentor

Andre elementer i aftalen er udbredelse af mentorordninger, hvor en ansat på en virksomhed får et særligt ansvar for at hjælpe en ledig indvandrer med at finde sig til rette på arbejdspladsen. En omfattende oplysningskampagne skal sikre, at kommuner og virksomheder får øjnene op for mentorordningerne og de muligheder, der allerede eksisterer for at få støtte til en mentor.

Hos 3F er næstformanden også tilfreds med, at tankerne om indslusningsløn ikke er blevet til virkelighed i den ny integrationsaftale. En særlig lav indslusningsløn til indvandrere vil - ifølge fagforbundet - være gift for integrationen og sammenholdet på arbejdspladserne.

- Det har været afgørende for os, at det her sker på ordinære vilkår. Vi skal ikke have et A-hold, et B-hold og et C-hold på arbejdsmarkedet. Hvis du skal være på en dansk arbejdsplads, så skal det være på ordinære overenskomstmæssige vilkår, siger 3F's næstformand, Jane Korczak.