18.000 skjulte arbejdsløse
Rekordmange danskere får ledighedsydelse, fordi de venter på et fleksjob - men de tæller ikke med som arbejdsløse.
Man tæller ikke med i de månedlige ledighedstal, når man får ledighedsydelse.
Den reelle ledighed i Danmark er langt højere end de officielle tal viser. En stor gruppe, der venter på at få et fleksjob, tæller nemlig ikke med.
Det gælder de 18.000 danskere, som modtager ledighedsydelse. Det vil sige, at de venter på et fleksjob, de er godkendt til, eller de er stoppet i et fleksjob og leder efter et nyt.
Selvom et flertal af dem er vurderet som "jobklare", tæller de ikke med i de officielle ledighedstal.
Det bekræfter Danmarks Statistik overfor Fagbladet 3F.
De er en resurse
Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen mener, det er forkert:
- Bestemt er de da ledige. De går jo og venter på et job - også selvom det ikke er fuldtidsjob. For eksempel vokser antallet af kontanthjælpsmodtagere, som ikke umiddelbart er klar til arbejdsmarkedet, men de tæller heller ikke med i ledighedstallet. Men spørgsmålet er selvfølgelig, hvor grænsen går, når man skal opgøre den registrerede ledighed, siger Lars Andersen.
Dorte Caswell, programleder i AKF - Anvendt Kommunalforskning:
- De er visiteret til fleksjob, fordi de vurderes at kunne klare et arbejde med skånehensyn. Så i den forstand udgør de en resurse for arbejdsmarkedet, fordi de står til rådighed for job, de kan klare, siger hun.
Lige så ledige som andre
Morten Kaspersen, forretningsfører for 3F's a-kasse:
- Hvis man får ledighedsydelse, bør man klart tælles med som ledige. De går jo og venter på at udfylde en funktion på arbejdsmarkedet, de får en ydelse, der ligner dagpenge, og de er fuldstændig lige så ledige som andre.
Ifølge Danmarks Statistik var der 163.000 ledige i juli.