3F roser Foghs udmelding om østarbejdere
Rart at høre statsministeren sige, det er værtslandets betingelser, som skal være gældende, når arbejdskraft og firmaer bevæger sig over landegrænser, siger 3F's formand.
Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen roser statsminister Anders Fogh Rasmussen for nu endegyldigt at sige fra over for østlandenes eksport af arbejdskraft på dumpingvilkår.
Statsministerens melding kom tirsdag, da han sammen med de øvrige partier bag den hidtidige anbefaling af forfatningstraktaten lagde op til, hvad den såkaldte EU-tænkepause skal bruges til.
Og et af statsministerens klareste bud var, sagde han på et pressemøde, at man bør opgive det såkaldte oprindelseslandsprincip i det servicedirektiv, der er under udarbejdelse i EU-Kommissionen.
- Mit råd er, at man begynder liberaliseringen af det europæiske servicemarked på et andet grundlag. Det bør være værtslandets betingelser, der skal være gældende, hvis der sker udveksling af serviceydelser. Skal det polske rengøringsfirma arbejde i Danmark, skal det være på danske betingelser, sagde statsministeren.
Han slog samtidig fast, at hvis disse betingelser måtte forhindre et frit marked, så er der ikke andet for end at arbejde for standardiseringer og harmoniseringer på europæisk plan - punkt for punkt, som han sagde.
Princippet skal gælde hele arbejdsmarkedet
Den meget klare melding fra statsministeren roses af 3F's forbundsformand.
- Det er første gang, jeg så entydigt hører statsministeren sige, at det er værtslandets betingelser, som skal være gældende, når arbejdskraft og virksomheder bevæger sig over landegrænser. Det er et meget vigtigt signal, statsministeren sender, og jeg går ud fra, at det klare princip skal være gældende hele vejen rundt på arbejdsmarkedet og dermed også i fremtidige direktiver. Jeg tænker her på havnedirektivet, hvor statsministerens klare holdning må betyde, at det eksempelvis er danske havnearbejdere, der laster og losser skibe i danske havne, siger Poul Erik Skov Christensen.
Han kalder Anders Fogh Rasmussens melding en "sund vurdering".
- Der er i befolkningen utryghed og bekymring over stigende brug af såvel legale som illegale udlændinge samt den hastige udflytning af arbejdspladser til både Østeuropa og Asien. Derfor er beskyttelsen af det danske arbejdsmarked sund fornuft. Det er samtidig en beskyttelse af det skattefinansierede danske velfærdssamfund, siger 3F-formanden, som også føler sig sikker på, at det var utryghed med udviklingen på arbejdsmarkedet, der fik befolkningerne i Frankrig og Holland til at stemme nej til forfatningstraktaten.
Aflivning af OECD-ønske
Poul Erik Skov Christensen betragter samtidig statsministerens melding som aflivning af et ønske fra OECD, den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, om fuldstændig at åbne de gamle vesteuropæiske grænser for billig østeuropæisk arbejdskraft.
- Vi vil vinde ved at åbne for den billige østeuropæiske arbejdskraft, sagde således den danske OECD-topøkonom Jørgen Elmeskov til Børsen forleden.
- Det må være tanker, der er udviklet i et akademisk elfenbenstårn uden kontakt med virkeligheden, siger 3F's forbundsformand.
- OECD-tankerne ville undergrave de bedst udviklede lande og være en bombe under eksempelvis det skattefinansierede danske velfærdssamfund. Konkurrence er en god idé, men den skal ske på lige vilkår og ikke ved tilbud om arbejdskraft på dumpingvilkår. Derfor skal statsministeren have tak for sin klare udmelding.