3FA: Lavere a-kassebidrag til staten

På grund af den lave ledighed bør a-kassebidraget til staten sættes ned, da det vil få flere til at tilmelde sig a-kassen, mener 3FA. Men det afviser Venstre.

Morten Kaspersen påpeger, at der i øjeblikket udbetales færre ydelser fra a-kasserne på grund af den lave ledighed.
 (Arkivfoto)Morten Kaspersen påpeger, at der i øjeblikket udbetales færre ydelser fra a-kasserne på grund af den lave ledighed. (Arkivfoto)

Når mange lønmodtagere lader være med at melde sig ind i en arbejdsløshedskasse, skyldes det to ting. Nemlig at ledigheden er historisk lav, og at a-kassebidraget til staten er for højt. Det mener 3F Industri Vestegnen. Afdelingen kræver derfor, at a-kassebidraget til staten sættes ned.

Leder af 3F’s a-kasse, 3FA, Morten Kaspersen, er enig.

- Den danske model - flexicurity-modellen - bygger på, at arbejdsgiverne har let ved at hyre og fyre deres medarbejdere, til gengæld for at lønmodtagerne har et rimeligt sikkerhedsnet under sig, når de bliver ledige, nemlig dagpengesystemet. Derfor har det danske samfund som sådan en interesse i, at så mange lønmodtagere som muligt er medlem af en arbejdsløshedskasse, siger Morten Kaspersen.

Han påpeger, at der i øjeblikket udbetales færre ydelser fra a-kasserne på grund af den lave ledighed.

- Derfor synes jeg, det er en god ide at styrke den danske flexicurity-model ved at overveje at sænke bidraget til a-kasserne og dermed tilskynde folk til at melde sig ind i a-kasserne, siger Morten Kaspersen.

Højere bidrag trods lavere ledighed

3F Industri Vestegnen har regnet på tallene. Ifølge 3F-afdelingen var a-kassekontingentet til staten i midten af 90’erne på 7,24 gange dagpengesatsen for både a-kasse og efterløn. I dag er beløbet 11,8 gange dagpengesatsen, selv om ledigheden nu er betydeligt lavere.

3F Industri Vestegnen mener, at a-kassebidraget skulle sænkes fra 8.059 kroner om året til 1.650 kroner om året for at svare til niveauet fra midt 90’erne.

Afdelingen mener, at en nedsættelse af bidraget kan finansieres af det overskud, der er i opkrævningen af arbejdsmarkedsmarkedsbidraget på otte procent, som blev indført som bidrag til arbejdsløshedsforsikringen.

Venstre: Sammenblanding

Men forslaget vinder ingen gehør hos Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg. Han afviser beregningerne fra 3F Industri Vestegnen.

- De blander efterløns- og a-kassebidraget sammen. Ved efterlønsforliget i 1999 blev bidraget til arbejdsløshedsforsikring sat ned til 4,8 gange dagpengesatsen, mens bidraget til efterløn blev sat op. Derfor er den rene a-kasseforsikring meget billig, og billigere end dengang, siger Jens Vibjerg, der også afviser at a-kassebidraget har været afhængig af udviklingen i ledigheden, siger Jens Vibjerg.

- Reelt er det kun et symbolsk beløb, man betaler - staten dækker broderparten af udgifterne, og derfor er bidraget til staten meget billigt. I stedet burde a-kasserne hellere se på det bidrag, de selv opkræver til administration. Her er 3F en af de dyre a-kasser, påpeger han.

Jens Vibjerg afviser, at arbejdsmarkedsbidraget på otte procent, som blev indført af Nyrup-regeringen, har nogen sammenhæng med udbetalingen af dagpenge.

- Det er bare en anden måde at opkræve skat på. Det blev indført som bidrag til at finansiere ledighed. Men det er en skat og har aldrig været andet. Pengene bliver brugt til de samlede udgifter i samfundshusholdningen, siger Jens Vibjerg.

Staten har overskud

Morten Kaspersen fra 3FA er uenig.

- Med den lave ledighed vi har, har staten overskud på den konto, der hedder arbejdsmarkedsbidrag. Lige nu er dagpengesystemet en overskudsforretning for staten. Derfor er det kun rimeligt at se på, om a-kassebidraget til staten kan sættes ned, mener Morten Kaspersen.

Han afviser også Jens Vibjergs kritik af a-kassernes administrationsudgifter.

- A-kasserne har et meget stort fokus på omkostningerne. Det er korrekt, at administrationsbidraget til 3FA ligger i den dyre ende. Men 3FA er også en af de a-kasser, der har den højeste ledighed. Til gengæld er administrationsbidraget i 3FA i perioden fra 2003 til 2007 sænket med 15 procent, påpeger Morten Kaspersen.