Bølger skal sikre Lindø-job

Lindøværftet er det perfekte sted til udvikling af bølgeenergi, fastslår Danfoss-formand. Energiprojekter skal sikre lokal beskæftigelse, siger 3F-formand.

Bølgeenergi og vindmøller skal sikre job på Lindøværftet, når skibsbygningen stopper. (Foto: Søren Andersen)Bølgeenergi og vindmøller skal sikre job på Lindøværftet, når skibsbygningen stopper. (Foto: Søren Andersen)

- Lindøværftet vil være et perfekt sted at udvikle bølgeenergimaskiner.

Det fastslår formanden for Danfoss, Jørgen Mads Clausen, som også står i spidsen for bølgeenergi-projektet Wave Star.

- Projektet er endnu umodent, men det vil måske passe med at sætte gang i en egentlig serieproduktion, når værftet lukker om to-tre år, siger Jørgen Mads Clausen til Nyhedsbrevet 3F.

Udmeldingen passer lige ind i et udspil fra 3F om lave Lindøværftet om til et kraftcenter for vedvarende energi. Et "Energy Valley" med californiske Silicon Valley som forbillede.

Vindmølleproducenten Skykon har allerede vist interesse for at rykke ind på Lindøgrunden.

- Elementerne, idéerne og arbejdskraften er til stede. Alle må kunne se, at der her er en enestående chance for at skabe udvikling, beskæftigelse og eksport på ruinerne af Lindø, siger 3F's formand, Poul Erik Skov Christensen.


Kræver aftale om tilskud

Jørgen Mads Clausen kan godt se perspektivet i at gøre Lindøgrunden til en legeplads for virksomheder, der vil udvikle nye former for vedvarende energi.

- Men det bliver svært, for mange mennesker i verden har fået øje på vedvarende energi. Og her og nu vil antallet af arbejdspladser være begrænset, siger Danfoss-formanden.

3F foreslår, at regeringen og borgmestrene i området forhandler med AP Møller om anvendelsen af de over én million kvadratmeter i Munkebo.

Det vil være helt afgørende, at der samtidig indgås en aftale om tilskud til de nye energiprojekter - på samme måde, som man i sin tid sparkede vindmølleindustrien i gang.

- Der ydes faktisk statsstøtte til skibsværfterne. Så man kunne også give støtte til nye industrier som bølgeenergi, siger Poul Erik Skov Christensen.

Jørgen Mads Clausen er helt enig i, at statsstøtte er nødvendig.

- Ikke til os, men for eksempel til DONG. Der vil være fejl i starten, og uden støtte vil det være for dyrt at sætte et anlæg op. Men kommer vi ikke i gang, får vi heller ingen erfaringer, siger han.