Danske lønmodtagere i ulige lønkamp

Lukningen af Lindøværket viser, at kun en ekstraordinær indsats kan få dansk industri på benene igen. Og den handler ikke om lavere løn, men om uddannelse, mener 3F.

Danske lønmodtagere kan være på vej ind i lønkamp, de på forhånd er dømt til at tabe. Nemlig en kamp mod lønmodtagere i Østeuropa og Asien, hvor lønnen er langt lavere end her.Danske lønmodtagere kan være på vej ind i lønkamp, de på forhånd er dømt til at tabe. Nemlig en kamp mod lønmodtagere i Østeuropa og Asien, hvor lønnen er langt lavere end her.

Danske lønmodtagere kan være på vej ind i lønkamp, de på forhånd er dømt til at tabe. Nemlig en kamp mod lønmodtagere i Østeuropa og Asien, hvor lønnen er langt lavere end her.

Det frygter formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen.

- Da diskussionen om globaliseringen var på sit højeste for fire-fem år siden, sagde alle, at vi hverken kan eller skal konkurrere på løn, men derimod på viden og kvalifikationer. Men det virker som om, det er glemt nu, for vi mærker fra mange sider et pres for at få lønniveauet ned, siger han.

Børge Frederiksen nævner forhandlingerne om lønnedgang i SAS og andre industrivirksomheder som eksempler.

Jord i hovedet

Han advarer om, at lavere lønninger vil føre til lavere forbrug og skatteindtægter og dermed vil forlænge krisen. Og han ser lukningen af Man Diesel i Frederikshavn og nu Lindø-værket som endnu et varsel om, at Danmark er på vej i en gal retning.

- På Lindø har de hele tiden været forrest i udviklingen. De var for eksempel de første, der gik over til robotsvejsning, og medarbejderne er blandt de bedst uddannede i industrien. Alligevel kan de ikke konkurrere, og det fortæller mig, at der er behov for en helt ekstraordinær indsats, hvis vi skal ud af krisen, siger gruppeformanden.

Efter hans mening handler den indsats om uddannelse og opkvalificering af arbejdsstyrken.

- Jeg har sagt det før, og jeg gentager, at regeringen har jord i hovedet, hvis den ikke kan indse, at det er nu, der skal sættes ind. Men i stedet for en målrettet og langsigtet indsats har vi fået kortsigtede skattelettelser, som ingen kan forudsige virkningen af, siger Børge Frederiksen.