3F kræver rene linjer om udlicitering af rengøring

3F er klar til at gå til EF-Domstolen for at få rengøringsansattes rettigheder slået fast.

Tirsdag tages to rengøringsselskabers opførsel i Favrskov Kommune op i Afskedigelsesnævnet. 3F mener, der er tale om usaglig opsigelse af otte 3F'ere. (Foto: Thomas Fredberg.)Tirsdag tages to rengøringsselskabers opførsel i Favrskov Kommune op i Afskedigelsesnævnet. 3F mener, der er tale om usaglig opsigelse af otte 3F'ere. (Foto: Thomas Fredberg.)

Favrskov Kommune i Jylland er ikke den eneste, der er ligeglad med loven om virksomhedsoverdragelse (VOL).

I kølvandet på de nye storkommuner er en bunke sager landet hos forhandlingssekretær Marianne Henriksen, 3F Privat Service, Hotel & Rengøring.

- Vi ser mange steder, hvor loven ikke overholdes. Så vi er klar til at gå helt til EF-Domstolen. Nu ønsker vi én gang for alle afklaret, om loven skal bruges eller ej. 3F'ere bliver sat ned i løn og mister andre goder, når deres job udliciteres. I vores øjne strider det mod EU's eget direktiv om arbejdstageres rettigheder, siger hun.


3F: Usaglig opsigelse

Tirsdag tages to rengøringsselskabers opførsel i Favrskov Kommune op i Afskedigelsesnævnet. 3F mener, der er tale om usaglig opsigelse af otte 3F'ere.

Da rengøringen skulle udliciteres, gjorde det ene selskab de ansatte usikre i flere måneder. De blev nemlig sagt op "for en sikkerheds skyld". Det andet selskab, som vandt licitationen, sætter nu de ansatte ned i løn og fjerner en række andre rettigheder, der er opnået ved op til 29 års anciennitet.

- Vi har bedt om såkaldt udvidet formandskab med flere juridiske dommere i nævnet. Netop fordi sagen er af principiel betydning, siger Marianne Henriksen.

Forskelsbehandling

De sager, Marianne Henriksen sidder med, afslører også forskelsbehandling ude i kommunerne. Ifølge hende accepteres det generelt, at loven skal bruges, når der udliciteres fra offentlig til privat rengøring.

- Men når der har været udliciteret før, "glemmer" kommunerne at fortælle rengøringsselskaberne, at den gælder, siger Marianne Henriksen.

- Desværre gik en dom i Arbejdsretten os imod i 2006. Men ligestillings-aspektet kan derfor også være et skud i bøssen, når vi nu vil prøve at få sagen afgjort på højeste plan.