Hver anden må forsørge sig selv

Næsten hver anden af de københavnere, der blev ledige i 2004 og røg ud af dagpengesystemet, er uden job og må klare sig uden offentlig hjælp, viser ny rapport.

Tusinder risikerer at stå uden kontanthjælp, når de ryger ud af dagpengesystemet næste år.Tusinder risikerer at stå uden kontanthjælp, når de ryger ud af dagpengesystemet næste år.

Næsten hver anden af de københavnere, som i 2004 blev arbejdsløse og har opbrugt deres ret til dagpenge i fire år, har ikke kunnet få kontanthjælp. I stedet er de blevet "selvforsørgende" - ikke fordi de har fået arbejde, men fordi de forsørges af deres ægtefælle eller har formue.

Det viser en rapport fra Rambøll. Rapporten er bestilt af Det Lokale Beskæftigelsesråd i Københavns Kommue, der gerne ville vide mere om de dagpengemodtagere, der er i fare for at miste dagpengene på grund af den nu halverede dagpengeperiode.

Rapporten siger også, at en stor del af dem, der er i fare for at miste dagpengene næste sommer, er 3F'ere og magistre.

Kommunen: Alarmerende

- For kommunen er det alarmerende, at der er grupper af borgere, der helt mister deres forsørgelsesgrundlag, siger direktør i kommunens beskæftigelses- og integrationsforvaltning, Kaj Ove Christiansen.

- Næsten alle ud over unge og enlige har i dag en eller anden form for formue eller er gift, så de ikke er berettiget til hjælp, siger han.

- Aktuelt er det bedste, vi kan gøre, at give de langtidsledige mere uddannelse, der kan forbedre deres konkurrence-situation. De skal jo ud og konkurrere om de få job, der er, siger han.

Forvaltningen har netop afsat seks millioner kroner til mere uddannelse til omkring 1.500 langtidsledige dagpengemodtagere.

Kritik af tal

Ifølge rapporten vil knap 1.850 københavnere ryge ud af dagpengesystemet fra juli 2012 og et år frem. Tallet kan dog blive langt mindre, fordi mange finder job lige før de mister dagpengeretten, vurderer rapporten.

Medlem af det lokale beskæftigelsesråd i København, Bjarne Høpner, der er formand for 3F Lager, Post og Service rejser dog flere kritiske spørgsmål overfor Rambølls metoder. Han mener, at tallet for hvor mange, der kan forventes at miste dagpengene, er meget underdrevet.

- Alene i min afdeling har vi over 400 medlemmer, der risikerer at miste dagpengene. Men lige nu venter vi til efter valget. Hvis dagpengeperioden forlænges med et år, vil det give os mere tid til at finde ud af, hvad vi skal gøre, siger Bjarne Høpner.