SF: Nyt EU-institut skal sikre fattige arbejdere

EU skal give firmaerne karakterer, så forbrugerne kan se, hvem der underbetaler og forgifter miljøet. Det foreslår SF, som reaktion på rystende dokumentarprogram.

- Mange virksomheder annoncerer med, at de producerer under ordentlige forhold. Men vi aner ikke om det er rigtigt. Det må vi undersøge - også for at hjælpe de virksomheder, som har etikken i orden, mod ublu konkurrence, siger SF's Europaordfører Anne Grethe Holmsgaard. (Foto: Kjeld Ammundsen)- Mange virksomheder annoncerer med, at de producerer under ordentlige forhold. Men vi aner ikke om det er rigtigt. Det må vi undersøge - også for at hjælpe de virksomheder, som har etikken i orden, mod ublu konkurrence, siger SF's Europaordfører Anne Grethe Holmsgaard. (Foto: Kjeld Ammundsen)

Indiske bomuldsarbejdere, der ubeskyttet anvender sprøjegifte fra Cheminova, der er så farlige, at de ikke må bruges i Europa. Tekstilarbejdere, der knokler for småpenge for JYSK og Dansk Supermarked. Tv-udsendelsen "Når tilbud dræber" mandag 19. juni sætter fokus på, hvordan store danske firmaer får produceret billige tekstiler i Indien under usle og umenneskelige forhold.

Nu foreslår SF, at der oprettes et uafhængigt institut i EU, som skal sikre, at firmaerne lever op til en række krav om arbejderrettigheder, arbejdsmiljø og miljø-beskyttelse.

- Udsendelsen viser meget tydeligt, at der er nogle firmaer, der er hamrende ligeglade med både mennesker og miljø. Der er brug for, at vi får synliggjort, hvad det er for nogle forhold, folk arbejder under, og hvilke firmaer, der ikke har orden i sagerne, siger SFs Europaordfører Anne Grethe Holmsgaard.

Karakterbog til firmaer

Miljø- og Arbejdsmiljøinstituttet skal undersøge arbejdsvilkår og miljøforhold på de fabrikker, der producerer varer til det europæiske marked. Resultaterne skal offentliggøres, og firmaerne skal have karakterer for deres evne til at leve op til de internationale standarder fra f.eks. ILO (FN's arbejdsorganisation).

- Mange virksomheder annoncerer med, at de producerer under ordentlige forhold. Men vi aner ikke, om det er rigtigt. Det må vi undersøge - også for at hjælpe de virksomheder, som har etikken i orden, mod ublu konkurrence, siger Anne Grethe Holmsgaard. Hun forestiller sig også, at firmaerne skal have pligt til at oplyse, hvor de producerer, og hvem deres underleverandører er.

Ingen adgang til fabrikker

I dag er mange af tekstilfabrikkerne i Asien lukket land for offentligheden, og Anne Grethe Holmsgaard medgiver, at det i sidste ende er fabriksejerne, der bestemmer, om man vil åbne fabriksporten for kontrollører:

- Det er blandt andet derfor, det skal foregå i EU-regi. Der ligger en enorm magt i at repræsentere over 400 millioner europæiske forbrugere, og det vil have stor effekt, hvis der kommer offentlighed om det her, siger Anne Grethe Holmsgaard.

Nyt Fair Trademærke

Samme tanker har man i Enhedslisten, der foreslår en obligatorisk ”fair-trade”-mærkningsordning. Det lille venstrefløjsparti vil rejse spørgsmålet over for regeringen i de kommende finanslovsforhandlinger.

- Vores ønske er, at der inden for alle produktgrupper skal være en mærkningsordning, så man altid kan vælge et ordentligt produkt - og fravælge dem, som aftenens udsendelse handlede om, siger Enhedslistens Frank Aaen.

Han henviser blandt andet til Max Havelaar-mærket, som sikrer kaffebønderne i de fattige lande en ordentlig pris for deres arbejde.