Demonstrationer mod enevældig og ekstravagant konge

Dyr festligholdelse af konges fødselsdag og 40-året for landets uafhængighed gav anledning til de største demonstrationer i Swazilands historie.

Flertallet af befolkningen i Swaziland lever i absolut fattigdom, mens landets enevældige konge vælter sig i luksus.Flertallet af befolkningen i Swaziland lever i absolut fattigdom, mens landets enevældige konge vælter sig i luksus.

En række fagforeningsfolk og aktivister er den seneste tid med mellemrum blevet anholdt og tilbageholdt af politiet i det lille fattige kongerige Swaziland i det sydlige Afrika.

Anholdelserne er sket i forbindelse med demonstrationer afviklet i forbindelse med først fejringen af såvel landets som kongens 40 års fødselsdag, siden valg til parlamentet.

Begge begivenheder har givet anledning til protester. Markeringen af kong Mswatis 40 års fødselsdag og Swazilands 40 år for uafhængigheden fra Storbritannien gav anledning til de største demonstrationer i landets historie.

I de to største byer samledes over 25.000 deltagere i en protestmarch mod anvendelse af måske op mod 60-70 millioner kroner til pomp og pragt samtidig med at to tredjedele af befolkningen lever i kronisk fattigdom.

Kongen – en af klodens 15 rigeste royale - lever et liv i luksus med privatfly, dyre biler og 13 koner, der blandt andet shopper i eksklusive indkøbscentre i Dubai. Befolkningen kæmper i bogstaveligste forstand for overlevelse med verdens højeste andel hiv-smittede samt afhængighed af international fødevarebistand.

Aktioner for demokrati

Der var nye om end mindre demonstrationer 19. september i forbindelse med valget til parlamentet fredag. Repræsentanter for demokratibevægelserne og sympatisører fra Sydafrika, blandt andet fra landsorganisationen COSATU, forsøgte på valgdagen at lukke grænseovergangene i protest mod manglende demokrati og krænkelse af menneskerettigheder. I samme forbindelse blev en række fremtrædende fagforeningsfolk anholdt og tilbageholdt.

Parlamentsvalget var det første, siden kongen i 2006 indførte en ny forfatning, som dog ikke har gjort den store forskel. Politiske partier er som nævnt fortsat ikke tilladt, og parlamentet er reelt uden indflydelse. Det er kongen, der suverænt bestemmer, og hans beslutninger omsættes i handling af en regering, han selv sammensætter. Demokratibevægelsen og de forbudte politiske partier opfordrede til boykot af valget.