Trusler mod aktive kvinder på undertøjs-fabrik i Thailand
Tillidskvinde i Thailand blev fyret af undertøjsfirmaet triumph, fordi hun havde fornærmet landets konge. Det fik hendes kolleger til at gå i strejke. Siden er konflikten eksaleret.
Wanphen Wongsomat stod i spidsen for en 46 dage lang strejke mod undertøjsfirmaet Triumph. hendes tillidskvinde var blevet fyret på grund af sine holdninger. (Foto: Klaus Buster Jensen) 3000 thailandske kvinder strejkede henover sommeren i 46 dage, efter at forkvinden for deres fagforening blev fyret på undertøjsfirmaet Triumph Internationals thailandske fabrik.
33-årige Wanphen Wongsomat stod i spidsen for strejken. Hun forhandlede på de ansattes vegne under konflikten, og er nu taget på rundtur i Europa for at fortælle om konflikten.
Triumph mente, at forkvinden fornærmede den thailandske konge, da hun under en TV-debat bar en T-shirt med en tekst, som forklarede, at det var i orden ikke at rejse sig, når nationalmelodien blev spillet.
- Jeg er stolt over, at vi stod op og forsvarede vores formand og vores fagforening, siger Wanphen Wongsomat til 3F Internationalt.
Men det har også været en barsk konflikt.
- Jeg har fået flere trusler på min mobiltelefon. Og vores leder blev overfaldet og slået ned af en mand på gaden, der hverken tog hendes penge eller gjorde andet, siger Wanphen Wongsomat, der er mor til en søn på 13 år.
- Vi ved ikke, om overfaldsmanden har noget med Triumph International at gøre. Men jeg tror, at det er virksomheden, der står bag truslerne, forklarer hun.
Har indgået aftale
Triumph International blev anklaget af de ansatte for at undertrykke forkvindens ytringsfrihed og for at forsøge at bekæmpe fagforening, der igennem snart 30 år har organiseret de ansatte op fabrikken.
Men Triumph svarer til kritikken, at det var den thailandske arbejdsret, der gav grønt lys til at fyre forkvinden for majestætsfornærmelse.
Efter den lange konflikt indgik de ansattes fagforeningen og fabrikkens ledelse for nylig en aftale, der sikrede de strejkende at vende tilbage uden at blive trukket i løn. Men det lykkedes ikke at få genansat forkvinden.
Til gengæld har arbejdsretten accepteret fagforeningens anke, og vil på ny tage stilling til, om fyringen er ulovlig. I en udtalelse forsikrer undertøjsfirmaet, at det vil ”genoverveje fyringen”, hvis dommen liver omstødt i retten.
Respekt for thai kultur
Triumph nægter, at de overtræder sine ansattes ret til at ytre sig.
- Der er ikke tale om, at Triumphs thailandske datterselskab har begrænset ytringsfriheden for en tidligere medarbejder. Ms Kotchadej (forkinden for fagforeningen, red.) er fristillet på grund af den skade, hun har pådraget Triumph, skriver Roar Myklebust, General Manager Sales & Marketing for Triumph i Norden.
- Denne sag handler ikke om, hvorvidt Triumph International har respekt for ytringsfrihed eller ej. Den handler om at have respekt for det land, det samfund og de værdier, som Triumph har aktiviteter i. I Thailand er der stor respekt for monarkiet, siger Roar Myklebust.
Vil undersøge overfald
Men den forklaring giver forhandleren for de ansattes fagforening ikke meget for.
- Alle thailændere har stor respekt for kongen, det lærer vi som børn. Men Triumph er et internationalt firma, og derfor burde de leve op til de internationale rettigheder, i stedet for at gøre sig til dommer over vores kultur. De skal ikke bruge vores kultur til at bekæmpe vores fagforening, siger Wanphen Wongsomat.
Om overfaldet på fagforeningens leder og trusler mod Wanphen Wongsomat forklarer Triumph:
- Vi er meget overraskede og oprørte over disse emner. Især fordi det aldrig er blevet nævnt af fagforeningen tidligere. Men vi vil undersøge sagen og afdække, om der er noget hold i anklagerne, skriver Kenneth Marshall, CEO i Triumph Thailand.