Kommunale arbejdsgivere laver også lønfejl

Det er ikke kun ISS, der ikke får betalt overtid, tillæg og pension til sine rengøringsassistenter. Også kommunale arbejdsgivere laver fejl i lønudbetalinger.

I den seneste tid er det ellers især rengøringskoncernen ISS, der er blevet kritiseret i medier for sin måde, hvorpå man snyder sine rengøringsassistenter for løntillæg.

Men offentlige arbejdsgivere prøver også at få billig arbejdskraft i den grad, der er mulighed for det, lyder det fra flere 3F-afdelinger.I den seneste tid er det ellers især rengøringskoncernen ISS, der er blevet kritiseret i medier for sin måde, hvorpå man snyder sine rengøringsassistenter for løntillæg. Men offentlige arbejdsgivere prøver også at få billig arbejdskraft i den grad, der er mulighed for det, lyder det fra flere 3F-afdelinger.

At være offentligt ansat rengøringsassistent er ingen garanti for, at lønnen er, som den skal være, lyder det fra Jørn Bach-Hansen, faglig sekretær i 3F Sydfyn.

- Min erfaring er, at kommunerne benytter overenskomstens grundløn meget flittigt. Nyansatte rengøringsassistenter, der har kurser, erfaring og kvalifikationer med sig, bliver ikke honoreret for det, siger Jørn Bach-Hansen.

Giver stadig karensår

Desuden oplever han, at de sydfynske kommuner konsekvent giver nyansatte et karensår for at blive omfattet af pensionsordningen. Men bestemmelsen om karensår bortfaldt pr. 1. april 2003, således at den nyansatte - hvis hun har været omfattet af pensionsordningen fra tidligere ansættelse - nu ikke længere skal "snydes" for et års pension.

- Men kommunerne lader som ingenting og giver dem et karensår, siger Jørn Bach-Hansen.

Også i det nordsjællandske har man oplevet problemer i en af de lokale 3F-afdelinger.

- I forhold til Hillerød Kommune er jeg har stødt på mange tilfælde, hvor rengøringsassistenterne er blevet indplaceret på den forkerte anciennitet. Desuden har vi haft sager om tillæg for overarbejde, hvor der har været en del rod i det, oplyser Michael Hemming Nielsen, faglig sekretær i 3F Frederiksborg.

Løses fredsommeligt

Oftest ender uenighederne om løn i det kommunale dog ganske fredsommeligt og ikke i langvarige forhandlinger og "sager", som det har været tilfældet med blandt andre ISS.

- Når vi gør opmærksom på fejlene, beklager de og regulerer med tilbagevirkende kraft, siger Jørn Bach-Hansen.

- Om det er en fejl eller en bevidst handling fra kommunens side, er jo svært at sige, men der bliver da rettet op på det, når vi gør opmærksom på det, siger Michael Hemming Nielsen.

- Men generelt er det ingen garanti at være kommunalt ansat rengøringsassistent - de laver også fejl, så tjek lønsedlen og kom ind i afdelingen, tilføjer Michael Hemming Nielsen.

Grundløn et stort problem

I 3F-forbundet kan forhandlingssekretær Lone Hoffmann fra Den Offentlige Gruppe nikke genkende til de erfaringer, de lokale 3F-afdelinger har.

- Lige nøjagtig i forhold til grundlønnen har vi et stort problem, for med mindre nogen siger, at "jeg vil have noget mer'", så bliver de bare indplaceret på grundlønnen. I kommunerne har vi nogle ledere, som ikke har rengøringen som deres hovedområde, og så er det altså ikke rengøringsassistenterne, der falder dem først ind, når der skal uddeles lønmidler, siger Lone Hoffmann.

Derfor er hendes erfaring, at mange rengøringsassistenter for eksempel gennemgår eller tidligere har gennemgået kurser eller uddannelsesforløb, uden at det bliver godtgjort. Ligesom de trækker anciennitet med sig fra andre ansættelser, som heller ikke godtgøres.

- Der sker ikke noget, før den enkelte tillidsrepræsentant eller 3F-afdeling gør opmærksom på det, siger hun.

Et landsdækkende problem

I forhold til karensperioden er det nok ikke alle kommuner, der har været lige opmærksom på ændringen, vurderer Lone Hoffmann.

- Det kan sagtens være et landsdækkende problem, og vi kan have mange medlemmer, der bliver snydt for pension, siger Lone Hoffmann, der opfordrer alle rengøringsassistenter - hvis de er i tvivl - om at kontakte deres lokale 3F-afdeling.