Dårligt image samler rengøringsbranchen

Blæsten om rengøringsbranchen fået arbejdsgivere og fagforeninger til at lave en hensigtserklæring, der skal forbedre forholdene på området.

Der er bedre forhold på vej til de ansatte i rengøringsbranchen, når de store arbejdsgivere nu går til  bordet sammen.  (Arkivfoto)Der er bedre forhold på vej til de ansatte i rengøringsbranchen, når de store arbejdsgivere nu går til bordet sammen. (Arkivfoto)

Når våbnene er lagt til side efter overenskomstforhandlingerne, starter et historisk samarbejde inden for rengøringsbranchen.

Et samarbejde, der både skal handle om at bedre de rengøringsansattes forhold, styrke deres uddannelsesmuligheder og i det hele taget give branchen mulighed for at udvikle sig positivt.

Næstformand Tina Møller Madsen i Den Private Servicegruppe vifter næsten stolt med et stykke papir, der hos hende skaber håb om, at rengøringsarbejdsgiverne nu har en reel vilje til at skabe bedre forhold i rengøringsbranchen.

- Det er helt klart, at branchen griber i egen barm forårsaget af de seneste ugers massive dårlige omtale af rengøringsarbejdsgiverne, forklarer hun.
-Som de ansattes repræsentanter kan vi naturligvis kun tro og håbe på, at det vil være til vores fordel, uden at vi på nogen måde har røget fredspibe med rengøringsselskaberne, siger Tina Møller Madsen.

Hidtil uset selskab

I denne uge har hun og næstformand Villy Nielsen fra Dansk Funktionærforbund siddet til bords med alle de store rengøringsarbejdsgivere - på én og samme gang, hvilket er noget hidtil uset.

Således har både ISS, Servicebranchens Arbejdsgiverforening (SBA) og Rengøringsselskabernes Branche- og Arbejdsgiverforening (RSBA) nikket ja til erklæringen om en masse gode initiativer for branchen. Et ja, der også indeholder ambition om et styrket samarbejde mellem organisationerne.

- Tv-udsendelsen om lønsnyderiet i branchen har fået arbejdsgiverne til at rykke i en grad, der ikke er det sædvanlige billede, vi har. Både ISS og SBA skrev til medlemsvirksomhederne allerede dagen efter udsendelsen for at forklare. Selvfølgelig vurderer begge, at billedet af massivt lønrod i rengøringsbranchen er overdrevet, men jeg er ikke i tvivl om, at det virkelig har gjort indtryk, siger Tina Møller Madsen.

Lover godt på anden vis

Samarbejdet på tværs mellem branchens store arbejdsgivere skaber også andre forhåbninger for næstformanden i Servicegruppen for fremtiden.

- Vi oplever det lige nu i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, hvor det først for et par dage siden blev afklaret, at ISS godt vil sidde ved samme forhandlingsbord som SBA, siger hun.

ISS har forladt SBA og er nu med hos arbejdsgiverne i Dansk Industri.

- Vi har selvfølgelig gruet lidt for at skulle køre to næsten parallelle forhandlingsforløb, siger Tina Møller Madsen. Hun håber, at de nye relationer på sigt kan føre til én fælles arbejdsgiverforening.

- Det ville være en enorm fordel for os som modpart i dagligdagen, siger hun.

Administrerende direktør for ISS Jesper Busk
oplyser, at det er ISS' ambition i fremtiden at tage initiativ til møder mellem koncernens lokale ledere og fagforeningsrepræsentanterne ude i landet, både på lokalkontorer og arbejdspladser.

- I ISS ser vi frem til, at vi med vores fælles hensigtserklæring nu får igangsat en udvikling, der på sigt skal genetablere nogle af "de gamle dyder" i samarbejdsrelationen mellem ISS' ledelse, servicemedarbejderne, tillidsfolkene og de faglige organisationer, siger han og tilføjer, at ISS også gerne have valgt flere tillidsfolk , siger Jesper Busk.