Fysisk arbejde giver oftere smerter i kroppen
Ømhed og smerter i muskler og led er mest udbredt blandt ansatte med fysisk hårdt arbejde. Det viser ny undersøgelse om arbejdsmiljø.
Murere er blandt de faggrupper, der oftest oplever smerter i forbindelse med arbejdet. (Foto: Arkivfoto) Fysisk overbelastning og ømhed i muskler og led. Det er noget, mange beskæftigede inden for 3F's faggrupper kan nikke genkendende til.
Jobgrupper med fysisk krævende arbejde oplever nemlig oftere arbejdsrelaterede smerter end ansatte, der har et mindre fysisk arbejde. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Og det er ikke i orden, mener konsulent i Arbejdsmiljøpolitisk afdeling hos 3F Palle Larsen.
- På trods af alt det fokus vi har på arbejdsmiljø i det her land, så har vi stadig arbejdspladser, der producerer dårlige liv. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved, siger han.
3F: Politikerne svigter
I følge Palle Larsen svigter politikerne de faggrupper, som er mest udsat for fysisk nedslidning. Det er dem, der nu betaler for krisen, mener han.
- Efterlønnen er væk, og samtidig tyder det på, at den nye førtids- og fleksjobreform gør det sværere at få førtidspension. Så længe vi har et arbejdsmarked, der slider folk ned, så synes jeg, det er skammeligt at fjerne sikkerhedsnettet under folk, siger han.
Men det handler i ligeså høj grad om at se på, hvordan arbejdsforholdene kan forbedres, mener Palle Larsen.
- Fysiske smerter er et alarmsignal. De risikerer at sætte sig som kroniske skader. Vi bliver nødt til at se på arbejdsmiljø med andre briller, siger han.
Smerter stiger med alderen
Undersøgelsen er baseret på svar fra 16.300 beskæftigede. 33 procent har haft smerter flere gange ugentligt inden for de sidste 3 måneder. Fire procent svarede, at smerterne har begrænset dem i deres arbejde.
Samtidig viser undersøgelsen, at antallet af beskæftigede, der oplever smerter, stiger med alderen.