Halvdelen af nyudlærte murere uden job

Flere end halvdelen af de nyudlærte murersvende er gået direkte fra skolen og svendegildet til a-kassen.

Flere end halvdelen af de nyudlærte murersvende er gået direkte fra skolen og svendegildet til a-kassen.Flere end halvdelen af de nyudlærte murersvende er gået direkte fra skolen og svendegildet til a-kassen.

Tømmermændene efter svendegildet er fordampet og afløst af langt værre og muligvis mere kronisk hovedpine.

Det er situationen for mange af de netop udlærte murersvende, der i sidste uge efter fire års uddannelse fik deres svendebrev.

Godt halvdelen af de lige knap 500 nyudlærte er gået lige fra skolen til ledighed og dagpenge.

Det viser en rundspørge, som Nyhedsbrevet 3F har foretaget til en række af de 3F-afdelinger, der organiserer murersvende.

Fra alle egne af landet er der tale om den samme triste historie.

- Der var udsigt til guld og grønne skove og ikke grænser for behovet for faglærte håndværkere, da det største hold i 35 år gik i gang med mureruddannelsen for fire år siden. Nu er guldet væk og skoven fældet, siger faglig sekretær Jens Kirkegaard fra Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

Her meldte 35 af 73 nyudlærte sig ledige første dag efter svendegildet. Flere ventes at følge efter den nærmeste tid.







70 procent ledige i Århus og Vejle

Værst ser det ud i Århus, hvor bare otte af 28 nyudlærte har job. Det betyder omvendt, at 70 procent begynder livet som svend som arbejdsløs. En lignende ledighedsprocent blandt de nyuddannede har Vejle med 29 af 42 nye svende uden arbejde. I både Esbjerg og Odense er det halvdelen, der ikke har arbejde. Aalborg melder om 22 ledige blandt 48 nyudlærte - det svarer til 45 procent.

- Det værste er, at der ikke er udsigt til, at det bliver bedre, siger brancheformand Arne Brandt Knudsen, 3F Transport Logistik og Byg Århus.
Kaj Nielsen, formand for Bygningsarbejdernes Fagforening i Odense: - Vi håber, det bliver bedre efter påske, og at kommunale renoveringsopgaver og regeringens renoveringspakker kaster lidt arbejde af sig, men det ser meget bekymrende ud.

Også Jens Kirkegaard er bekymret for de nyudlærtes muligheder for at bide sig fast i branchen. Han er samtidig også fortørnet over regeringens passivitet.

- Lettelsen af det kommunale anlægsloft og renoveringspakken forslår som en skrædder i helvede. Hvis regeringen er lige så bekymret for beskæftigelsen, som den åbenbart er for den finansielle sektor, så ville der øjeblikket blive udarbejdet en massiv jobpakke, siger han.