Minister holder fast i regning til chauffører
Regeringen vil ikke fritage chauffører for regning for lovpligtig uddannelse. Det står klart efter samråd i Folketinget. Transportministeren opfordrer 3F og arbejdsgiverne til løsning via forhandlinger.
Transportminister Hans Christian Schmidt afviser politisk hjælp med regningen, når chauffører skal på lovpligtig uddannelse. Lovpligtig efteruddannelse til chauffører har udløst en millionregning. Og landets 76.000 bus- og godschauffører må selv betale for deres skolegang og punge ud med cirka 5.000 kroner hver.
Det står klart efter et samråd i Folketingets trafikudvalg. Her afviste transportminister Hans Christian Schmidt (V) at hjælpe chaufførerne med rudekuverten.
Ministeren holder fast i, at det er op til fagforeninger og arbejdsgivere at løse problemet. Men han vil nu sende en opfordring til organisationerne om at finde en løsning.
SF: En indrømmelse
Det var SF, der havde kaldt ministeren i samråd. Partiet slog på, at det er urimeligt, når chaufførerne skal betale for en uddannelse, de er tvunget til at tage på grund af en lov. Og på at der ikke er andre sammenlignelige faggrupper, der selv skal betale lovpligtig uddannelse.
SF's arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge betragter ministerens opfordring som en indrømmelse af, at der er et problem.
- Jeg håber, det kan få arbejdsgiverne ud af det nærige hjørne. Det er jo fuldstændig urimeligt, at lønarbejdere skal betale for at tage en uddannelse, politikerne har indført, siger Karsten Hønge.
Tabte i retten
Det er krav fra EU, der tvinger chauffører på efteruddannelse. Det skal ske fem dage hvert femte år. Og chaufførerne skal blandt andet være bedre til sikker og energirigtig kørsel.
Men turen på skolebænken koster. Der skal betales gebyrer, og så taber chaufførerne penge, fordi der er forskel på kursusgodtgørelse og normal løn. Det giver sammenlagt en udgift på mellem 4.000 og 5.000 kroner hvert femte år.
Sidste år stod det klart, at vognmændene ikke vil betale. Det fik 3F til at hive arbejdsgiverne i Arbejdsretten. Men i september afgjorde retten, at arbejdsgiverne ikke skal betale.