Boom i arbejdsulykker blandt udenlandske arbejdere
På bare et år er antallet af arbejdsulykker blandt udenlandske arbejdere i Danmark steget med over 60 procent. Over 1.300 blev behandlet på danske skadestuer, viser tal fra Landspatientregistret.
Ifølge tal fra Landspatientregistret var antallet af tilskadekomne udlændinge i 2005 775 personer, imens tallet i 2006 voksede til 1.303 forulykkede. Der er således tale om en stigning på over 60 procent på et enkelt år. (Arkivfoto.) Der er sket en markant stigning i antallet af udenlandske arbejdere uden fast bopæl i Danmark, der er blevet behandlet for en arbejdsulykke på de danske skadestuer.
Ifølge tal fra Landspatientregistret var antallet af tilskadekomne udlændinge i 2005 775 personer imens tallet i 2006 voksede til 1.303 forulykkede. Der er således tale om en stigning på over 60 procent på et enkelt år.
Omkring hver femte af de tilskadekomne udlændinge er ansat i bygge- og anlægsbranchen, viser Ulykkesregistret ved Statens Institut for Folkesundhed.
- Det er særdeles negativt. Det er et udslag af den måde, arbejdsgiverne mener, de kan behandle udenlandske arbejdere på. Vi ved ud fra Arbejdstilsynets aktioner, at der er mange steder, hvor de udenlandske arbejdere har væsentlig ringere arbejdsforhold end de danske arbejdere, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i de danske byggefagforbunds paraplyorganisation, BAT-kartellet.
- Selvfølgelig har det også noget at gøre med, at der har været flere udenlandske arbejdere i 2006 end i 2005, men det er et svært regnestykke at få til at gå op, fordi vi hverken kender antallet af udstationerede eller ved, hvor mange timer den enkelte arbejder, siger Gunde Odgaard.
Også i brancherne skibsfart, olieudvinding, landtransport forlystelse, kultur og sport er der en overhyppighed af tilskadekomne udlændinge.
Mere alvorlige ulykker
Når de udenlandske arbejdere kommer til skade på jobbet, tyder det på, at de rammes af mere alvorlige arbejdsulykker end når uheldet er ude efter deres danske kolleger.
- Betydeligt flere udlændinge bliver indlagt på skadestuerne med alvorlige problemer i forhold til danske arbejdere. Det kan dog også skyldes, at de udenlandske arbejdere sjældnere tager på skadestuen, men under alle omstændigheder er det påfaldende, siger Bjarne Laursen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.
Mens godt tre procent af de danskere arbejdere, der bliver behandlet for en arbejdsulykke på skadestuerne må indlægges, er antallet for de udenlandske arbejdere oppe på ti procent.
Voldsom underrapportering
Gunde Odsgaard fra BAT-kartellet er ikke i tvivl om, at de høje ulykkestal skyldes de udenlandske arbejderes dårlige arbejdsmiljø, og at arbejderne ofte er bange for at tage på skadestuen, fordi de har fået besked om at holde sig væk fra de danske myndigheder. Derfor tager de først på skadestuen, når arbejdsulykken er alvorlig.
- Derfor er der også en voldsom underrapportering af arbejdsulykker, mener Gunde Odsgaard, der fortæller, at mange af udlændingene påstår, at ulykken er sket i fritiden, selvom de kommer på skadestuen iført arbejdstøj.
- Fremadrettet skal Arbejdstilsynet blandt andet lave en handlingsplan for, hvordan de får kompetencerne til at have flere kontrolinstanser for at dæmme op for det dårlige arbejdsmiljø for de udenlandske arbejdere. Og så skal der være mulighed for at give bøder, og bygherrerne skal vise større ansvar for de udenlandske underentreprenører. Der er virkelig noget at rydde op i, siger Gunde Odsgaard.
Se oversigt over arbejdsulykker fordelt på nationalitet
Se oversigt over arbejdsulykker fordelt på nationalitet