LO: National aftale om sygefravær
De nuværende forhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om en ny handlingsplan for nedbringelse af sygefraværet bør først og fremmest handle om at forebygge sygdomme og nedslidning, om at fastholde den syge på arbejdspladsen og om, at rammerne aftales på den enkelte arbejdsplads.
Det siger LO-næstformand Lizette Risgaard, der opfordrer regeringen til at indgå en national rammeaftale om forebyggelse med arbejdsmarkedets parter. Hun mener, at arbejdsgiverne har forsøgt at sætte en dagsorden, der hedder: kontrol, kontrol og atter kontrol af syge lønmodtagere.
”Men hvis de tror, at det får folk op af sygesengen, kan de godt tro om igen. Folk er ikke syge for sjov. Tværtimod påhviler der arbejdsgiverne et kæmpe ansvar for at sikre, at virksomheden i samarbejde med de ansatte får skabt et ordentlig fysisk såvel som psykisk arbejdsmiljø,” siger Lizette Risgaard efter et møde, hun mandag har haft med beskæftigelsesministeren.
Hun hefter sig blandt andet ved, at arbejdsgiverne foreslår arbejdsgiverne, at de ikke længere skal betale sygedagpenge til en tilbagevendt medarbejder, hvis vedkommende bliver syg igen og fejler det samme som i første sygeperiode.
”Det er jo helt hen i skoven, da mange jo netop bliver syge på grund af vilkårene på jobbet. Hvis DA's forslag vedtages, vil arbejdsgivernes incitament til forebyggelse falde,” siger hun.
LO mener desuden, at den enkelte virksomhed skal offentliggøre oplysninger om sygefravær, og at virksomheden udformer en politik og en plan for at skabe et sundere arbejdsmiljø. Her skal det tydeligt fremgå, hvordan og hvornår der skal handles, når folk bliver syge, og når sygefraværet bliver langvarigt.
Den nationale rammeaftale om forebyggelse, som LO foreslår regeringen at indgå med arbejdsmarkedets parter, skal motivere virksomhederne til at nedbringe fraværet gennem forebyggelse. Som led heri skal virksomhederne indkalde den langtidssygemeldte til et møde, hvor en plan for tilbagevenden til arbejdspladsen skal drøftes.
”I relation til at nedbringe sygefraværet er Forebyggelsesfonden en vigtig partner. Det er vores opfattelse, at fonden i fremtiden skal spille en mere aktiv rolle og i den forbindelse er det nødvendigt, at de administrative procedurer ved ansøgning til fonden lettes, siger Lizette Risgaard.
LO mener desuden, at de virksomheder, der allerede har et lavt sygefravær, skal kunne høste fordele for eksempel i form af lettere arbejdsgange i forhold til kommunen.
”De virksomheder, der ”har ondt i arbejdsmiljøet”, skal kunne straffes - for eksempel økonomisk,” tilføjer Lizette Risgaard.