Bærmedarbejder skal tale russisk
Danskerne gider ikke stå op om morgenen, siger jordbæravler, der ikke har fået danske ansøgere til ledig stilling. Arbejdsgiveren kræver, at danske ansøgere skal kunne tale tre fremmedsprog samt have erfaring med ledelse.
30 jordbærplukkere fra Polen og Litauen er hyret til årets sæson. Men vestjysk bæravler mangler en arbejdsformand, der blandt andet skal kunne tale tre sprog. (Colourbox) Russisk, polsk og engelsk. Disse tre sprog skal en kommende medarbejder beherske for at komme i betragtning til et job i bær- og grøntsagsbranchen i Vestjylland. Det fremgår af en jobannonce på den store danske jobportal Jobnet.dk, der hører under Beskæftigelsesministeriet.
Jobannoncen forbløffer formanden for Den Grønne Gruppe i 3F, Arne Grevsen:
- Jeg undrer mig meget over, at man nærmest skal være tresproglig korrespondent med ledelseserfaring for at få et arbejde i en dansk jordbærmark. Sprogkravene udelukker stort set alle danskere fra at få jobbet, men det er måske også meningen, siger han.
Formand for 30 udlændinge
Bær- og grøntsagsavler Niels Peder Kræmmergaard fra Bækmarksbro nævner intet i jobannoncen om, at hans kommende medarbejder skal kunne tale dansk.
Til gengæld forlanger arbejdsgiveren, at personen skal have erfaring med at lede og tilrettelægge arbejde, registrering og kvalitetskontrol af bær og grøntsager samt praktisk erfaring med oplæring af medarbejdere inden for plukning af jordbær og ærter.
Ifølge jobannoncen skal arbejdsformanden være ledelses- og produktansvarlig for omkring 30 udenlandske medarbejdere fra 10. juni og to måneder frem.
Bæravler: Danskere gider ikke stå op
Bærproducent Niels Peder Kræmmergaard oplyser, at han blot har haft tre ansøgere til stillingen. Alle tre ansøgere er fra udlandet, men stillingen er stadig ikke besat.
- Der er ikke ret mange danskere, der kan klare de der sprog: Polsk, engelsk og russisk. Og så er der ingen danskere, der gider at stå op klokken fem om morgenen, siger Niels Peder Kræmmergaard.
Arbejdsgiveren betegner det selv som et hårdt krav, at medarbejderen skal kunne tale de tre sprog og desuden have ledelses- og erhvervserfaring.
- Det er måske ikke et rimeligt krav, men det er nødvendigt. For det er de sprog, de mennesker snakker, som han skal være arbejdsleder for, siger Niels Peder Kræmmergaard. Han forventer ikke at ansætte en dansker i stillingen.
Bæravleren oplyser desuden, at stillingen har været besat af en ukrainsk mand de seneste fire år. I år kunne han ikke få arbejdstilladelse i Danmark med den begrundelse, at der er nok dansk arbejdskraft.