BAT: Ikke brug for flere østarbejdere
Der er 10.000 arbejdsløse håndværkere i byggeriet og dermed ingen akut mangel på østeuropæisk arbejdskraft, mener BAT-kartellet.
Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) mener, der er behov for flere østarbejdere i Danmark, som denne polske juletræsfælder i en nordjysk plantage. (Foto. Michael Bo Rasmussen) Der er for alvor sat sving i save og hamre på de danske byggepladser.
Men der er stadig ledige danske håndværkere og derfor raser byggeforbundenes paraplyorganisation, BAT-kartellet, over økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens (K) budskab om, at der er brug for flere østarbejdere for at undgå mangel på arbejdskraft.
- Der er ingen alvorlig mangel på arbejdskraft og derfor heller ikke brug for flere østarbejdere. De flaskehalse, vi oplever, kan håndteres med en langt mere aktiv arbejdsmarkedspolitik, hvor uddannelse, voksenlærlinge, sæsonudjævning samt en særlig indsats for at fastholde de ældre inden for byggeriet spiller en væsentlig rolle, siger sekretariatsleder i BAT-kartellet Gunde Odgaard til Nyhedsbrevet 3F.
10.000 ledige i byggeriet
Han henviser til, at kun 40 procent af de 50-54-årige, der oprindelig er uddannet inden for byggeriet, for tiden arbejder i bygge- og anlægsbranchen. I alt er der omkring 10.000 arbejdsløse inden for byggeriet.
- Når ministeren vil have flere østarbejdere til Danmark, lugter det mest af alt af et ideologisk korstog. Hvorfor skal det være polakker eller andre fra Østeuropa – hvorfor kan de mange arbejdsløse tyske og svenske håndværkere ikke bruges, spørger Gunde Odgaard.
Reaktionen fra Bygge-, Anlægs- og Trækartellet kommer på baggrund af en udmelding fra erhvervs- og økonomiministeren tidligere på dagen:
- I en situation med mangel på arbejdskraft skal vi også være åbne over for adgang for arbejdskraft udefra – herunder østarbejdere, siger Bendt Bendtsen i en pressemeddelelse.
Ingen overhængende fare
Ministeren læner sig op ad en rapport fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, som bliver offentliggjort senere fredag.
Rapporten skulle ifølge Berlingske Tidende vise, at dansk økonomi er i fare for overophedning. Tankegangen er, at mangel på arbejdskraft kan føre til stigende lønninger og priser, der vil kunne brede sig fra byggeriet til andre brancher.
Det vil kunne forringe konkurrenceevnen og udløse en økonomisk krise i Danmark.
Men på nuværende tidspunkt er risikoen begrænset – lønstigningerne er små, og der er et stort overskud på betalingsbalancen.
Lav lønstigning
Rapporten fra Økonomi- og Erhvervsministeriet skulle også indeholde en analyse, som viser, at danske bygherrer kan spare 225.000 kroner ved opførelse af et hus til 1,5 millioner kroner, hvis de bruger østarbejdere.
Det skyldes, at danske håndværkeres løn typisk skulle ligge 60 procent over overenskomsttariffen, fremgår det af analysen. På den måde skulle omkostningerne til løn kunne reduceres fra cirka 600.000 til cirka 375.000 kroner.
Disse beregninger giver byggeforbundenes paraplyorganisation intet for:
- Jeg aner ikke, hvordan regnedrengene i Økonomi- og Erhvervsministeriet er kommet frem til det resultat, men de regner også, som vinder blæser. Det har ingen hold i virkeligheden og vidner om grænseløs uvidenhed om vores overenskomstsystem, siger Gunde Odgaard fra BAT-kartellet.
Til trods for at 2005 var et rekordår for bygge- og anlægsbranchen, landede den årlige lønstigning på 3,2 procent, fremgår det af beregninger fra kartellet.