Arbejdet på byggepladser er blevet farligere

Antallet af dødsulykker blev i 2005 fordoblet i forhold til tidligere, mens antallet af arbejdsulykker steg med 10 procent, viser Arbejdstilsynets årsopgørelse.

I 2005 blev der anmeldt 4865 arbejdsulykker i de fire branchegrupper, som tilsammen udgør byggeriet. Det er en stigning på 457 ulykker eller mere end 10 procent. (Arkivfoto: Harry Nielsen)I 2005 blev der anmeldt 4865 arbejdsulykker i de fire branchegrupper, som tilsammen udgør byggeriet. Det er en stigning på 457 ulykker eller mere end 10 procent. (Arkivfoto: Harry Nielsen)

Det går den gale vej med sikkerheden på danske byggepladser. Flere mister livet og flere kommer til skade i byggebranchen.

Det afslører ikke overraskende Arbejdstilsynets netop offentliggjorte årsopgørelse for 2005.

Den viser, at der sidste år skete 20 dødsulykker på danske byggepladser. Tallet kan ikke umiddelbart sammenlignes med tidligere, da det er første gang, Arbejdstilsynet laver en opgørelse på dødsulykker på byggepladser. Hidtil er opgørelserne alene lavet på branchegrupper, hvorved arbejde på byggepladser, som udføres af firmaer, der ikke tilhører en af de fire byggebranchegrupper, ikke var medtaget.

I de fire grupper, der samlet udgør byggebranchen, skete der i fjor 17 dødsulykker. Det er en fordobling i forhold til niveauet i perioden 2001-2004. I 2004 skete der således otte dødsulykker.

De fleste dødsulykker - 10 - er der sket inden for murer-, snedker- og tømrerområdet, mens der i 2005 var seks dødsulykker inden for det store jord- og betonområde.

10 procent flere byggeulykker

Det er generelt blevet farligere at arbejde på danske byggepladser.

I 2005 blev der anmeldt 4865 arbejdsulykker i de fire branchegrupper, som tilsammen udgør byggeriet. Det er en stigning på 457 ulykker eller mere end 10 procent.

Der er også tale om en stigning i antallet af ulykker, hvis de sammenlignes med antallet af arbejdstimer - den såkaldte incidens.

Tallene bliver imidlertid endnu mere skræmmende, hvis man tager højde for, at alle arbejdsulykker ikke er med i statistikken.

Årsopgørelsen er afsluttet 8. februar 2006, og Arbejdstilsynet vurderer selv, at der herefter sker en efteranmeldelse på fem-seks procent.

En beregning, som BAT-kartellet har udført, viser, at ved en gennemsnitlig efteranmeldelse på 5,5 procent havde byggebranchen i 2005 under ét det højeste antal arbejdsulykker i 10 år - stadig målt i forhold til beskæftigelse.

Beregningen viser også, at byggebranchen har en ulykkesincidens, der er næsten to tredjedele højere end hele det danske arbejdsmarked under ét.

Ulykker ingen naturlov

- Det er chokerende, og jeg må ærligt erkende, at jeg ikke troede, at det stod så galt til, siger John Larsen, gruppeformand for Byggegruppen i 3F og formand for BAT-kartellet.

- Men både hvad angår dødsulykker og andre arbejdsulykker, går det desværre den forkerte vej. Det er der uden tvivl mange årsager til. Det går nogle steder for stærkt, planlægningen er for dårlig, der bliver desværre nok også i nogle tilfælde sprunget over, hvor gærdet er lavest, og sandsynligheden for tilsynskontrol er lille, siger John Larsen.

- Det er imidlertid ingen naturlov, at det skal være forbundet med risiko at være i byggebranchen. Det kan lade sig gøre at arbejde effektivt og hurtigt og samtidig tage hensyn til arbejdsmiljø og sikkerhed. Eksemplerne med bygherrer, der går i spidsen og sætter standarder er efterhånden mange. Der er også mange af de store entreprenører, der gør en flot indsats, men tallene taler et tydeligt sprog om, at det ikke er nok.

- I første omgang kunne man i det mindste appellere til de mange offentlige bygherrer, at de gør arbejdsmiljø og sikkerhed til integrerede dele af deres byggeprojekter, siger John Larsen.

Grafik fra Arbejdstilsynet over udviklingen i arbejdsulykker.

Grafik fra Arbejdstilsynet over udviklingen i arbejdsulykker.