3F's medlemmer fravælger jobcentrene
3F's medlemmer foretrækker hjælp fra fagforeningen og a-kassen, når de bliver ledige, viser ny undersøgelse
De fleste 3F'ere foretrækker at få hjælp fra fagforeningen og a-kassen, hvis de bliver ledige, eller er ledige. Det viser en ny undersøgelse oven på politiske udmeldinger om frit valg til ledige 6 ud af 10 medlemmer af 3F foretrækker, at det er deres fagforening og a-kasse og ikke de kommunale jobcentre, der står for indsatsen, når de bliver arbejdsløse.
Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for 3F's a-kasse. 1.900 medlemmer har deltaget i undersøgelsen.
I øvrigt ønsker hver femte, at det er en kombination af a-kasse/fagforening, jobcentre og private aktører, der står for indsatsen. Forholdsvis få foretrækker alene jobcentret eller privat aktør – i begge tilfælde under hver tiende.
A-kasseleder i 3F Slagelse Mogens Justesen:
- Det undrer mig ikke. De har ikke tiltro til, at jobcentrene kan formidle arbejde, som de gjorde førhen. Samtidig har vi medlemmer, der har været på det samme kursus fem gange, siger han.
- Generelt tror jeg, at medlemmerne har langt større tillid til deres a-kasse og fagforening. Og for os er det en oplagt opgave, men der skal følge økonomi med. Ellers bliver opgaven for tung, især for a-kasser, der har forholdsvist mange ledige, siger Mogens Justesen.
Åben dør
Undersøgelsen er lavet efter, at flere politiske partier - herunder både Venstre og SF - har luftet tanker om, at ledige, der er klar til job, selv skal kunne vælge, hvem der skal hjælpe dem i arbejde igen.
Morten Kaspersen, forretningsfører for 3F's a-kasse:
- Der er åbnet en dør for en ny fordeling af rollerne i beskæftigelsesindsatsen. Og vi vil meget gerne ind og spille en rolle, som vores medlemmer også ønsker. Jeg ser meget gerne, at vi kommer til at overtage indsatsen for vores egne ledige medlemmer, siger han.
Tillid og mistro
Professor og arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Henning Jørgensen mener, der kan være politisk opbakning til at give a-kasserne ansvaret for indsatsen for deres egne ledige i begyndelsen af ledighedsperioden.
- Efter seks måneder bør der sættes ind med en reel aktiv indsats, hvor staten har ansvaret, og opgaven er samlet i måske otte regionale centre. Indsatsen bør tage udgangspunkt i en individuel plan, som hver enkelt ledig selv er med til at udforme, og i reel arbejdsformidling og opkvalificering, mener Henning Jørgensen.
3FA notat
3FA notat