Discountkæder slår mønt på sultelønninger
Arbejdere i den tredje verden betaler prisen for det billige tøj på hylderne i discountkæderne Aldi og Lidl, viser ny rapport fra Clean Clothes Campaign.
En ny rapport fra Clean Clothes Campaign beskylder leverandører af tekstiler til discountkæderne Aldi og Lidl i Bangladesh for at underbetale deres ansatte. (Arkivfoto: Lotte La Cour) Det er billigt at købe tøj og andre tekstiler i discountbutikker som Aldi og Lidl. Og det er der en grund til, viser en ny rapport fra Clean Clothes Campaign (CCC), der overvåger den globale tekstilindustri.
Ifølge rapporten er lønnen hos en Aldi-leverandør i Bangladesh cirka 100 kroner om måneden, mens en Lidl-leverandør betaler omkring 150 kroner. Arbejdsugen er mindst 48 timer, og de ansatte får ingen penge for overarbejde. De ansatte har heller ingen kontrakt, og rapporten konkluderer, at fagforeninger er forbudte, og at kvinder diskrimineres.
Rapporten omtaler også kæderne Walmart, Carrefour og Tesco, som ikke er i Danmark. Men billedet er fælles for alle fem giganter. De slår mønt på de ansattes sultelønninger.
Tom snak om etik
Dorte Sørensen, formand for Clean Clothes i Danmark, mener, at rapporten tydeligt viser, hvad der sker med de ansattes arbejdsforhold, når man køber discount.
- Og selvom virksomhederne begynder at tale mere om etik, så er det i hvert fald meget proforma for de fem kæder i undersøgelsen, siger hun.
Direktør Finn Tang fra Lidl vil ikke afvise, at Lidl og andre retailere fortsat har "et stykke arbejde foran sig". Men han mener, at kæden har en førende rolle, når det drejer sig om at forbedre arbejdsforholdene for ansatte hos leverandører i den tredje verden. For eksempel har Lidl i 2008 markedsført to Fairtrade-tekstilprodukter, oplyser han.
Aldi har ikke reageret på gentagne henvendelser fra Nyhedsbrevet 3F om en kommentar.