OL blæser på fattige arbejdere

De olympiske lege lader millioner af arbejdere i stikken, mener kampagnen Play Fair, der leverer en hård kritik af OL-komitéen op til legene.

Play Fair har afsløret grove tilfælde af underbetaling, børnearbejde, ekstremt overarbejde og dårligt arbejdsmiljø på flere kinesiske fabrikker, der leverer olympisk udstyr. Derfor kræver Play Fair, at IOC tager affære - indtil videre uden held.
 (Foto fra Play Fair.)Play Fair har afsløret grove tilfælde af underbetaling, børnearbejde, ekstremt overarbejde og dårligt arbejdsmiljø på flere kinesiske fabrikker, der leverer olympisk udstyr. Derfor kræver Play Fair, at IOC tager affære - indtil videre uden held. (Foto fra Play Fair.)

Den olympiske komité, IOC, har intet gjort for de millioner af arbejdere, der syr sportstøj med OL's logo. Sådan lyder kritikken fra kampagnen Play Fair, før de olympiske lege begynder fredag i Beijing.

Play Fair, der består af en række faglige organisationer og ngo'er, har de seneste år dokumenteret kritisable forhold på fabrikker, der leverer tøj til OL.

Blandt andet har Play Fair afsløret grove tilfælde af underbetaling, børnearbejde, ekstremt overarbejde og dårligt arbejdsmiljø på flere kinesiske fabrikker, der leverer olympisk udstyr. Derfor kræver Play Fair, at IOC tager affære - indtil videre uden held.

Fem år med protester

- Der er gået fem år, siden vi første gang opfordrede IOC til at forsvare de arbejdere, der laver olympiske produkter, men det er business as usual for dem. Der strømmer penge ind i den olympiske bevægelses kasse, men arbejderne, der skaber væksten, bliver udbyttet groft, siger Guy Ryder, formand for den globale faglige sammenslutning ITUC, der repræsenterer 168 millioner arbejdere.

I et svar til Play Fair har IOC-præsident Jacques Rogge forklaret, at komitéen ikke kan gå ind i sagen om de kritisable fabrikker. IOC mener, at det er de nationale olympiske komitéers ansvar.

- I stedet for at handle på rapporterne, der beviste klare overtrædelser af arbejderrettigheder, sendte IOC simpelthen aben videre til arrangørerne i Beijing, siger Esther de Haan fra organisationen Clean Clothes Campaign, der er en del af Play Fair.

IOC har ansvaret

Thomas Petersen, der er koordinator for den danske udgave af Clean Clothes Campaign, mener ligeledes, at ansvaret ligger i den olympiske komité.

- Problemet er, at IOC udliciterer en masse opgaver uden at sørge for, at tøj og andre produkter bliver produceret under acceptable forhold. Det, som arbejderne bydes, er langt fra de olympiske idealer om retfærdighed og plads til alle, siger Thomas Petersen til Nyhedsbrevet 3F.

I modsætning til IOC besluttede en række multinationale tøjselskaber i begyndelsen af juli i år at gå i dialog med fagforbund og ngo'er om at forbedre de elendige vilkår på fabrikkerne. Koncernerne Nike, Adidas, Umbro, Speedo og New Balance deltager nu i en arbejdsgruppe, der skal fremme rettigheder og kollektive overenskomster blandt tekstilarbejderne.