Med livet som indsats
Zimbabwe er blevet en kriminel stat, hvor magthaverne beriger sig selv og udsulter befolkningen og forfølger alle anderledes tænkende, siger to fremtrædende oppositionsfolk under besøg i Danmark
Præsident Mugabe styrer med hård hånd et land uden service fra det offentlige - sundhed, skoler, offentlig transport er brudt sammen, økonomien er en katastrofe. (Foto: Scanpix) Tendai Biti har selv mærket kniplerne og støvlerne fra Zimbabwes præsident Robert Mugabes sikkerhedsstyrker. Som generalsekretær i MDC, Zimbabwes eneste oppositionsparti, blev han og hundredvis af MDC tilhængere 11. marts i år gennemtævet i Harare af politistyrker, der havde ordre til at slå ned på enhver, der befandt sig i nærheden. Mange MDC folk måtte tilbringe dagevis i arresten med kraniebrud og brækkede lemmer - uden lægehjælp.
Tendai Biti er sammen med et andet fremtrædende MDC-medlem, Welshman Ncube, i øjeblikket i Danmark og andre vestlige lande for at samle støtte og få Vesten til at lægge pres på præsident Mugabes brutale diktatur.
De har blandt andet haft et længere møde med både udenrigsminister Per Stig Møller og udviklingsminister Ulla Tørnæs, ligesom de har deltaget i et velbesøgt offentligt møde på Københavns Universitets center for Afrika-studier.
Den kriminelle stat
MDC lederne er ikke i tvivl om Zimbabwe-styrets hensigter.
- Dette er en kriminel stat, siger Biti.
- Der er ingen service fra det offentlige - sundhed, skoler, offentlig transport er brudt sammen, økonomien er en katastrofe. Staten trykker penge, som den omsætter på det sorte marked for at finansiere sine egne kriminelle handlinger. Hvad vi er vidne til er en stat, ledet af kriminelle - med det formål at beholde magten og berige sig selv. Intet andet, siger Biti.
Welshman Ncube tilføjer, at regeringen nu selv lader hånt om selv de meget vidtgående love om begrænsning af ytringsfrihed og den offentlige sikkerhed.
- Politiet anvender en række ulovlige metoder - de er simpelthen blevet kriminelle og gør hvad der passer dem, siger Ncube.
- Hvis de har besluttet, at det er ulovligt for dig at mødes med nogen eller at tale med naboen - så bliver du bortført kl. 2 om natten, tilbageholdt på ubestemt tid, tævet sønder og sammen, skudt på eller smidt af, 400 km fra dit hjem, nøgen og uden papirer.
- Så langt er det kommet i Zimbabwe - regeringen blæser på forfatningen og på dens egne sikkerhedsbestemmelser. Her er tale om et enevældigt, ondsindet styre, der vil gøre alt for at holde fast i magten. Og det er det, Mugabe er bedst til, og hvad han har gjort siden han for 27 år siden blev fejret som Afrikas frihedshelt, mener Welshman Ncube.
NGO'erne og fagbevægelsen truet
Sikkerhedsstyrkerne har længe drevet klapjagt på fagbevægelsen og andre NGO'er. Siden efteråret 2006 er NGO-ledere og fagforeningsfolk blevet arresteret, bortført, tævet eller truet af sikkerhedspolitiet. For nylig har Mugabes regering udtalt, at alle NGO'er i landet vil få tilbagekaldt deres tilladelse til at drive virksomhed. Welshman Ncube mener ikke, at dette får nogen større virkning.
- I 2004 nægtede Mugabe at underskrive en meget skrap lovgivning om NGO'ernes rettigheder i Zimbabwe. Der var massive protester mod denne lov, som ville have betydet næsten total statslig kontrol med alle frivillige organisationer i landet. Men præsidenten turde ikke udfordre oppositionen og den massive modstand blandt andet fra udlandet. Til gengæld bruger politiet alle lovlige og ulovlige midler til at skræmme NGO'ernes og fagbevægelsens ledere, til at ransage deres kontorer stjæle medlemsregistre, ødelægge og konfiskere udstyr og penge, slutter Welshman Ncube.