Natholdet tjekker ind
Friheden til selv at styre arbejdet og et klækkeligt tillæg gør natarbejdet attraktivt for skifteholdsarbejderne på Alpharma.
Klokken er 22.45, da natholdet tjekker ind. Leif Schou og kollegaen Tommy Albertsen starter vagten med en dampende kop kaffe til at styrke sig på til nattens arbejde.
De arbejder som procesoperatører på medicinalvirksomheden Alpharma på Amager. På virksomheden arbejder man med treholdsskift over en periode på seks uger. De første fire uger veksler mellem morgen og eftermiddagsvagter. Herefter står den på syv dage med nattevagter efterfulgt af en friuge.
Med en baggrund som henholdsvis kok og mejerist har Tommy Albertsen og Leif Schou begge været vant til at arbejde på skæve tider af døgnet.
- Det er blevet en livsstil at arbejde, mens alle andre sover, fortæller Tommy Albertsen.
Tillæg på 10.000 kroner
I nat er de kun tre på arbejde i hver af de to produktionshaller, hvor de overvåger de store kedler, hvor bakteriekulturen, der skal blive til antibiotika, bobler og koger.
- Det bedste ved at arbejde på natholdet er, at vi selv styrer vores arbejde. Der er ingen chefer, der sparker os bagi. Men det kræver selvfølgelig selvdisciplin, tilføjer Leif Schou.
Skifteholdsarbejdet på Alpharma giver et tillæg på 10.000 kroner oven i månedslønnen. De ekstra kroner er med til at gøre natarbejdet mere attraktivt.
- Når man har en familie, så spiller økonomien helt klart en stor rolle, siger Tommy Albertsen.
Tjek på helbredet
En gang om året får skifteholdsarbejderne på Alpharma tilbudt en omfattende helbredsundersøgelse for at tjekke, hvordan de skiftende arbejdstider påvirker deres helbred.
- Man kan godt være lidt irritabel de dage, hvor man har natarbejde. Vi har vist også alle sammen prøvet ikke at få nok søvn. Især nu, hvor det er varmt om morgenen, når vi skal i seng. Det kan godt give svimmelhed, kvalme og problemer med fordøjelsen, fortæller Tommy Albertsen, der dog ikke mener, at de 15 år, han har arbejdet på skiftehold, ellers har påvirket hans helbred.
På bekostning af privatlivet
Når man arbejder på tider af døgnet, hvor familie og venner har fri, sætter det automatisk nogle begrænsninger for det sociale liv.
Det kan Carsten Hansen, der er alenefar med to børn, tale med om. I de uger, hvor han har natarbejde, er børnene hos deres mor. Alligevel oplever alenefaren, at natarbejdet til tider afskærer ham fra at deltage i børnenes aktiviteter.
- Til gengæld kan jeg tilbringe rigtig meget tid sammen med mine børn i de uger, hvor jeg har fri, siger han med et smil.
Skæve tider under lup
De københavnske fagforeninger bag det såkaldte Skifteholdsinitiativ anslog parolen inden overenskomstforhandlingerne i 2007: Mindre arbejde på skæve tidspunkter og større indflydelse på det. Det blev ikke opfyldt.
Arbejdsgiverne havde blandet blod på, at forhandlingerne ikke på nogen måde måtte føre til kortere arbejdstid, og dermed var det nat med kravene om, at skifteholdsarbejdere skulle have en ekstra pause og mulighed for at købe frihed for en del af genetillægget.
Det fik til gengæld en ekstra tak opad, og varslingsreglerne blev forbedret. Det væsentligste er dog, at arbejdsgiverne i industrien på forhånd har forpligtet sig til at gennemføre forbedringer ved forhandlingerne i 2010 - via et udvalgsarbejde, der skal kulegrave sammenhængen mellem natarbejde, skiftende arbejdstider og helbred.
- Vi har fået indføjet, at vi kan inddrage arbejdsmedicinere og andre forskere. Jeg er godt klar over, at natarbejde er usundt, men hidtil har vi ikke kunnet binde arbejdsgiverne op på det. Den mulighed får vi nu, siger formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen.
pet
Hør også:
Dokumentarudsendelse om skifteholdsarbejde (varighed 18:16 min.)