Sådan undgår du at smitte kollegerne

Efteråret byder ofte på alskens sygdomme, der tvinger os til at blive hjemme fra arbejde. Men et par enkle greb kan sikre, at du i hvert ikke er med til at sprede din sygdom til kollegerne.

Vi er godt på vej ind i sæsonen for hoste, nysen og ondt i halsen. (Foto: Colourbox)Vi er godt på vej ind i sæsonen for hoste, nysen og ondt i halsen. (Foto: Colourbox)

Vi er godt på vej ind i efteråret, og med det følger ofte hoste, ondt i halsen, forkølelse og feber. På Statens Seruminstitut holder man netop nu skarpt øje med antallet af danskere, der lægger sig syge med mycoplasma pneumoniae - bedst kendt som kold lungebetændelse.

Alene i uge 39 påviste Seruminstituttet 18 sygdomstilfælde ud af 110 prøver. Kommer der flere de næste uger, kan en epidemi være på vej.

Søren Uldum, der er seniorforsker og fagchef på Statens Seruminstitut, har disse gode råd til at undgå at få spredt sygdommen til dine kolleger her i efteråret:

4 gode råd når du er syg

1. Bliv hjemme fra arbejde

Er du blevet syg, så bliv hjemme fra arbejde, så længe du stadig føler dig syg, så du ikke smitter kollegerne. Du kan dog godt gå på arbejde, selvom du hoster lidt. Det vigtigste er at komme ud over perioden, hvor du kan sprede sygdommen til andre.

2. Nys i ærmet eller lommetørklædet

Prosit. Skal du nyse, så gør det i et lommetørklæde eller i dit ærme. Lad være med at nyse i hånden. Har du ikke nået at vaske hænder, spreder du dine bakterier, når du rører ved ting eller mennesker.

3. Vask hænder

Hold generelt en god håndhygiejne, og vask dine hænder. Smittespredningen sker nemt, når du rører ved eksempelvis et dørhåndtag, hvis du ikke har vasket dine hænder.

4. Brug håndsprit

Kan du ikke lige komme i nærheden af en håndvask, så brug håndsprit. Søren Uldum kan ikke love, at det fjerner mycoplasma pneumoniae-bakterien, men det er generelt med til at mindske bakteriespredningen, hvis man desinficerer sine hænder med håndsprit. Det fås i dag i små flasker, man lige kan have i lommen eller tasken.

I øvrigt er betegnelsen kold lungebetændelse helt misvisende, fortæller Søren Uldum. Ofte har man feber, så derfor er den ikke kold. Samtidig er der overhovedet ikke tale om lungebetændelse, men om en infektion i de øvre luftveje eller bronkitis, som giver hoste.