Gode råd om snot og smitte
Vinteren og forkølelserne nærmer sig sammen med utallige velmente råd. Men hvad er noget vås, og hvad skal vi tage alvorligt, når vi går snuen i møde?
Der er god grund til at blive hjemme fra arbejde, når forkølelsen og feberen tager over. Ellers risikerer man at smitte sine kolleger. (Foto: Colourbox) Det er tid for de gode råd om endelig at holde fødderne varme, spise mængder af ingefær og få rigeligt af varme drikke.
- Noget tyder på, at vi lettere bliver smittet med forkølelsesvirus, hvis vi bliver afkølede. Men forskere på området er ikke helt enige om det, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.
Han slår dog fast, at man ikke bliver forkølet af at fryse. Det kræver, at andre smitter. For uden en forkølelsesvirus, bliver der ingen forkølelse.
- Hvis man sidder på indlandsisen alene og fryser, så bliver man ikke forkølet, for så er der jo ikke et virus, som man bliver smittet med, siger han. Det handler altså om at undgå smittefare.
Bliv hjemme
Lad være med at tage på arbejde, når du er forkølet. Det, der virker som en heltegerning, er i virkeligheden bare at udsætte andre for smitte. Der er størst smittefare, når snottet er tyndt og flydende.
- Hvis du har feber, er det vigtigt at blive hjemme en ekstra dag efter, at feberen er væk, siger Allan Randrup Thomsen.
Et godt råd fra virologen er at tage cyklen i stedet for offentlig transport, hvor der er mange mennesker på lidt plads. For der er smittefaren allerstørst.
Ammestuesnak
De gode råd om kost og forkølelse giver Allan Randrup Thomsen ikke meget for. Det handler generelt om at spise sundt og varieret. Gør man det, er man godt rustet til at modstå forkølelse.
Og snakken om at skulle svede en forkølelse ud af kroppen, er overdrevet. Det handler mere om at sørge for ikke at fryse, når man er forkølet.
- Der er ingen grund til at holde sig ekstremt varm, siger Allan Randrup Thomsen og understreger, at særligt små børn, ikke skal ligge for varmt. For det kan giver feberkramper.